“Da vedo, da smo v najtežjih trenutkih mislile nanje”

Medtem ko so se v sežanskem domu upokojencev pozimi stanovalci in zaposleni borili z novim koronavirusom, so pesti zanje držale tudi članice Razvojnega društva Repentabor. In jih včeraj obdarile s sadovi dvomesečnega dela: 300 pisanimi rožicami, ki nikoli ne bodo ovenele.

Devet članic društva je dva meseca ustvarjalo ta pisan travnik 
rož. Foto: Helena Race
Devet članic društva je dva meseca ustvarjalo ta pisan travnik rož. Foto: Helena Race

VRHOVLJE, SEŽANA > “Dva meseca smo delale, da smo iz odpadnih najlonskih nogavic vseh barv potrpežljivo sestavljale pisan travnik rožic. Da lahko danes, v počastitev 8. marca, z njimi obdarimo vse stanovalce in zaposlene Doma upokojencev Sežana, za katerimi je res hudo obdobje,” je povedala Ida Križman iz sekcije ročnih del pri Razvojnem društvu Repentabor. Devet članic sekcije je pridno upogibalo tanke žice v oblike cvetov, listov in stebel, na katere so spretno napele pisane najlonske nogavice in tako ustvarile šopke belih, rumenih, rdečih, roza, vijoličnih in vseh drugih cvetov. K vsakemu so privezale še listič s spodbudno mislijo.

Stanovalke so bile včeraj pomladi pred domom zelo vesele. Foto: Helena Race

300 so jih včeraj dopoldne prinesle pred sežanski dom upokojencev in pričarale radost na obraze stanovalcev in zaposlenih. V njihovem imenu se je donatorkam zahvalila direktorica doma Rosana Šturm.

Razvojno združenje Repentabor, ki deluje od leta 2005, združuje kar 143 članov in članic iz vasi Voglje, Vrhovlje in Dol pri Vogljah na slovenski strani meje ter Repna in Cola z italijanske strani. Sekcija ročnih del, ena od petih sekcij, druži ustvarjalne ženske vseh starosti. “Izdelujemo cvetje iz papirja, najlona in s kvačkanjem, prirejamo razstave in sodelujemo na razstavah drugje v Sloveniji. Vsako leto organiziramo delavnico izdelovanja svetoivanskih in adventnih venčkov. Lani smo marca in aprila šivale zaščitne maske za civilno zaščito v Sežani,” pojasni Ida Križman.

Vsako leto so priredile praznovanje za osmi marec in obdarile ženske, ker letos prireditve zaradi epidemije ne bo, so se odločile, da polepšajo dan vsem v domu upokojencev. Rožice pa bodo ob prazniku čakale na dvorišču tudi vse krajanke v Vrhovljah, Dolu, Vogljah, Colu in Repnu.


Najbolj brano