Šesterica kriva za tragedijo na urgenci?

“Seznanjam vas, da je tožilstvo v zadevi, po kateri sprašujete, vložilo obtožnico na okrožno sodišče v Novi Gorici,” je glede zadeve smejalni plin sporočila Damijana Bandelj, vodja novogoriškega tožilstva. S sodišča pa so povedali, da je primer v fazi vročanja, zato drugih informacij glede obtožnice, ki še ni pravnomočna, niso razkrili.

Tožilstvo je zaradi povzročitve nevarnosti v zadevi smejalni plin 
vložilo obtožnico zoper šest oseb.
Tožilstvo je zaradi povzročitve nevarnosti v zadevi smejalni plin vložilo obtožnico zoper šest oseb. 

NOVA GORICA > A kot nam je uspelo izvedeti, naj bi novogoriško tožilstvo v začetku prejšnjega tedna zaradi kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti vložilo obtožnico zoper šest fizičnih oseb, ki jih je pod drobnogled vzelo že v preiskavi. Sklenili so jo sredi novembra lani.

Zaradi napake več smrti

Očitki segajo v obdobje pred petimi leti, ko so odprli novo urgenco šempetrske bolnišnice, kmalu za tem pa prišli do pretresljivih ugotovitev, da se je pri opremljanju prostorov zgodila usodna napaka, zaradi katere je umrl poškodovani delavec.

Sprva so ovadili devet oseb, obtožnica pa je vložena za šesterico.

Tožilstvo je sodno preiskavo zahtevalo poleti leta 2017. Da je šlo pri opremljanju novih prostorov urgence nekaj hudo narobe, se je pokazalo na najbolj tragičen način sredi marca leta 2016, ko so na urgenco iz Anhovega pripeljali 52-letnega delavca, poškodovanega v delovni nesreči. Čeprav poškodbe niso bile usodne, so morali družini sporočiti žalostno vest. Še večji šok pa so doživeli, ko so jim povedali, zaradi česa je umrl.

Kot so ugotovili, so mu v reanimacijski sobi namesto kisika dovajali dušikov oksid (smejalni plin). To sta potrdila sodna obdukcija in izvedensko mnenje. Izvedenec je še ugotovil, da naj bi zaradi zamenjave cevi umrla še dva bolnika, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih pacientov.

Novogoriški kriminalisti so odkrili številne napake, ki so se zgodile v času opremljanja nove urgence. Delavec, ki je bil zadolžen za priključitev cevi za kisik in smejalni plin, tega ni storil, prav tako ni opravil testiranj. Namesto njega sta njegovo delo opravila druga dva osumljena, ki tega ne bi smela. Eden od osumljenih naj bi nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi pa jo je uporabil kot pristno, četudi ni bila. Pridobili so tudi več različnih izvedenskih mnenj.

Ovadili so še dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžno ravnanje. Šlo naj bi za zaposlene več podjetij iz primorskega, celjskega in murskosoboškega območja, ki so sodelovala pri opremljanju in nadzoru del v novi urgenci.

Preiskava se je skrčila na šest oseb

Novogoriško tožilstvo je sprva zahtevo za preiskavo vložilo za devet osumljenih zaradi različnih kaznivih dejanj: od povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin do povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Sklep o uvedbi preiskave je postal pravnomočen šele leta 2019, ko so lahko na sodišču začeli z zaslišanji prič. Postopku sta se izognila oba izvajalca, ki sta na urgence napačno povezala cevki za smejalni plin in kisik. Sodišče proti njima ni uvedlo sodne preiskave.

Naposled so v preiskavi ugotavljali le še okoliščine osnovnega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti oziroma povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, preiskava pa se je skrčila na šest ljudi.


Najbolj brano