Ameriška cestna zmeda z miljami in kilometri

Pred skoraj pol stoletja bi se v ZDA lahko zgodil popoln preobrat glede merskih enot v prometu, a zaradi ene besede v takratnem pravilniku je ideja hitro padla v vodo. In tako na drugi strani oceana največja demokracija na planetu še vedno vozi z imperialnimi miljami.

V Arizoni najdemo cesto, kjer so razdalje zapisane izključno v 
kilometrih.
V Arizoni najdemo cesto, kjer so razdalje zapisane izključno v kilometrih. 

Ampak pred malo manj kot petdesetimi leti, natančneje 12. februarja 1973, so na Interstate 71 v Ohiu postavili štiri table, kjer so bile razdalje označene tako v miljah kot kilometrih. Postavili so jih na odseku med Columbusom in Cicinnatijem in med Columbusom in Clevelandom. To so bile prve takšne table v ZDA. Že ob nastanku unije je Thomas Jefferson predlagal, da se znebijo britanskih mer in preidejo na metrične, vendar se je takrat mlada država ukvarjala s povsem drugimi rečmi.

Leta 1968 je študijo o prehodu na bolj razširjene metrične enote naročil kongres. V poročilu leta 1971 je bilo zapisano, da se priporoča prehod na metrične enote in da se naj to stori v obdobju desetih let. Nacionalna metrična konferenca 1973, ki je pripeljala do tabel v Ohiu, je čez dve leti izdala uredbo o prehodu na metrične enote. Ključna beseda v uredbi pa je bila seveda “prostovoljno”, kar je pripeljalo do zelo malo “prostovoljstva”.

Metrifikacija je bila tako že v startu obsojena na propad, tu in tam se v ZDA najdejo odseki, kjer so zapisane tudi razdalje v kilometrih, a ena velika cesta v ZDA je izjema - Interstate 19 v Arizoni. Na 101 kilometru med Tucsonom in mejo z Mehiko so razdalje zapisane izključno v kilometrih. Razumi, kdor more!


Najbolj brano