NIJZ ustanavlja nov klicni center za sledenje stikom

Iskanje stikov okuženih z virusom sars-cov-2 zahteva ogromno kadrov, pravijo na NIJZ. Zaradi tega so ministrstvo za zdravje zaprosili za nove sodelavce v epidemiološki službi. Direktor NIJZ Milan Krek je nedavno že napovedal skorajšnjo ustanovitev novega klicnega centra, ki bi opravljal te naloge.

Okužba se prenaša tudi na prostem, zato je treba povsod 
vzdrževati vsaj dva mera  razdalje, če to ni možno, pa nositi 
masko.   Foto: Sonja Ribolica
Okužba se prenaša tudi na prostem, zato je treba povsod vzdrževati vsaj dva mera razdalje, če to ni možno, pa nositi masko.  Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA > Novi klicni center bi lahko vzpostavili zelo hitro, saj bi vanj verjetno prerazporedili javne uslužbence, ki trenutno niso na svojih delovnih mestih, je sredi februarja napovedal direktor NIJZ Milan Krek.

Stikom sledijo v vrtcih in šolah

Podrobnejših informacij, kaj se bo izcimilo iz tega, koliko stikom okuženih je sploh mogoče slediti in javne uslužbence iz katerih ministrstev bi zadolžili za to epidemiološko poizvedovanje, nam na NIJZ niso dali. “Na NIJZ smo zaprosili ministrstvo za zdravje za namenski kader, ki bi krepil vzdržnost dolgoročnega sistema iskanja stikov. S tem bi omogočili tudi vzdržno delovanje epidemiološke službe, ki ima v epidemiji covid-19 izjemen obseg nalog, sledenje stikom je namreč le ena od nalog, ki zahteva izjemne kadrovske kapacitete,” so pojasnili.

80 sodelavcev NIJZ se zdaj ukvarja s klicanjem vseh okuženih in dajanjem napotkov, naj sami obvestijo vse, s katerimi so bili v tesnem stiku

Pred časom je bilo govora o tisoč novih sodelavcih, ki bi - tako kot v prvem valu, ko je bilo število okuženih nekaj deset na dan - poklicali vse visoko tvegane stike okuženega in predlagali napotitev v karanteno. Trenutno visoko tveganih stikov ne kličejo, pokličejo pa vse okužene, jih izprašajo o okoliščinah okužbe in jim dajo napotke, naj sami obvestijo vse, s katerimi so bili v tesnem stiku. Že s temi nalogami se dnevno ukvarja po 80 sodelavcev NIJZ.

Čeprav ne zmorejo iskati visoko rizičnih tesnih stikov v splošni populaciji, pa so v sodelovanju z vzgojo-izobraževalnimi ustanovami uspeli vzpostaviti popolno sledenje stikom znotraj vrtcev in šol. “To obsega iskanje in obveščanje visoko rizičnih tesnih kontaktov ter predlaganje karantene na domu. Hkrati vsak zavod sam spremlja epidemiološko situacijo znotraj zavoda in nas v primeru poslabšane situacije, ki presega določene kriterije, o tem obvesti.”

Sledenje stikom sloni na zaupanju ljudi

Sledenje stikom je najpomembnejše v fazi, ko virus ne kroži intenzivno v populaciji in je možno prepoznati vsak vir okužbe, pojasnjujejo na NIJZ. S takšnim sledenjem bodo zato nadaljevali takoj, ko bo epidemija prešla v fazo, ko bo to “relevantno s strokovnega vidika in izvedljivo z vidika kadrovskih kapacitet.”

Predpogoj za uspešno sledenje stikom je zaupanje in sodelovanje ljudi. Poleg tega značilnosti novega koronavirusa, ki se lahko širi asimptomatsko, bolezen pa lahko poteka zelo blago, “ne bodo nikoli omogočale identifikacijo vseh primerov okužbe in posledično bo vedno obstajal delež kontaktov izven sistema,” pojasnjujejo na NIJZ.

Poudarjamo pa tudi pomen aplikacije za sledenje stikom #Ostanizdrav in opozarjajo na slabo uporabo tega digitalnega orodja. “Če so takšna orodja široko sprejeta v populaciji, imajo veliko prednosti. Najbolj relevantna je možnost obveščanja stikov, za katere niti okuženi ne pozna kontakta, na primer stikov v trgovini.”


Najbolj brano