Na kongresu v Portorožu tudi vrhunska matematična imena

Eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike bo potekal od 20. do 26. junija 2021 v Portorožu, kongres pa bo večinoma izveden na daljavo. 8ECM bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjega priznanja v matematiki - Filedsove nagrade oziroma “matematične Nobelove nagrade”. Tako pomembnega dogodka na področju matematike v Sloveniji še ni bilo.

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar poudarja velik 
pomen matematičnega kongresa za Slovenijo.
Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar poudarja velik pomen matematičnega kongresa za Slovenijo. 

PORTOROŽ, KOPER > Evropski kongresi matematike potekajo vsake štiri leta pod okriljem Evropskega matematičnega združenja EMS. Za mednarodnim kongresom matematike je to drugo največje srečanje matematikov na svetu, ki se ga udeleži več kot tisoč raziskovalcev in doktorskih študentov.

Kongres načrtovali že lani

8. Evropski kongres matematike 8ECM, ki bo letos potekal v Sloveniji, organizirajo Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem UP FAMNIT v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Institutom Jožef Stefan ter podjetjem Abelium d.o.o.

1500

matematikov bo sodelovalo na junijskem kongresu, ki ga bo gostila Slovenija

8ECM je bil sicer načrtovan v Portorožu že v lanskem letu, vendar je bil zaradi pandemije covida-19 prestavljen v letošnje leto. Končno odločitev za izvedbo kongresa, in to na daljavo, so soglasno sprejeli izvršni odbor Evropskega matematičnega združenja (EMS) in organizatorji 8ECM.

8ECM bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so dobitniki najvišjega priznanja v matematiki - Filedsove nagrade oziroma “matematične Nobelove nagrade”, kot jo nekateri imenujejo. Med njimi so Martin Hairer (Imperial College, London), Stanislav Smirnov (University of Geneva) in Andrei Okounkov (Higher School of Economics, National Research University). Na 8ECM se bodo zvrstila številna predavanja; več kot 1500 matematikov bo svoje prispevke predstavilo v 60 minisimpozijih.

Delo bo potekalo v 16 splošnih sekcijah, organizirane bodo številne okrogle mize ter drugi dogodki. Kot poudarjajo organizatorji, odločitev za izpeljavo 8ECM na daljavo ni bila sprejeta z lahkoto, zlasti po dveh letih aktivnega načrtovanja tako velikega dogodka. Kljub temu želijo spodbuditi udeležence, naj pripotujejo v Portorož, če le lahko in si to seveda želijo. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bodo med 8ECM v Kongresnem centru Bernardin organizirali neformalni družabni dogodek, na voljo bodo tudi manjše predavalnice za zaprte skupine, ki bodo gostile razprave in manjša srečanja, seveda ob upoštevanju veljavnih ukrepov.

Na UP se veselijo izjemnega dogodka

Rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar je ob tem poudarila izjemen pomen, ki ga ima kongres tako za Univerzo na Primorskem kot za slovensko matematiko. “Že ko smo bili leta 2016 na kongresu v Berlinu izbrani za organizatorje 8. Evropskega kongresa matematike, smo se zavedali, da gre za veliko priložnost, saj tako pomembnega matematičnega dogodka Slovenija še ni gostila. Ta kongres poteka le vsake štiri leta in doslej so uspele na natečaju le evropske matematične velesile, kot so Francija, Madžarska, Španija, Švedska, Nizozemska, Poljska, in Nemčija. Pričakujemo, da bomo lahko junija letos virtualno pozdravili več kot 1500 matematikov, prepričana pa sem, da se nam jih bo kar nekaj virtualno pridružilo tudi iz Portoroža, saj smo že ves čas priprav na kongres deležni izjemne podpore domače in svetovne matematične skupnosti. Priznati moram, da se po turbulentnem letu, ki je za nami, tega dogodka resnično veselimo.”

Po besedah Kutnarjeve matematika pomembno vpliva na naše življenje, saj podpira vse dele naše družbe, česar se ne vedno dovolj zavedamo. “S tem, ko smo pripeljali kongres v Slovenijo, smo dobili ne le priložnost, da predstavimo Univerzo na Primorskem in slovensko matematiko svetovni znanstveni javnosti, ampak tudi priložnost, da približamo matematiko domači javnosti, šolarjem, dijakom, študentom,” je še izpostavila Kutnarjeva.


Najbolj brano