Mejo s Hrvaško so poskusili prečkati z lažnimi izvidi PCR testov

Kaj vse so nekateri pripravljeni storiti za nekaj dni oddiha na Hrvaškem in za to, da se izognejo karanteni, so minuli konec tedna ugotavljali hrvaški in slovenski policisti na mejnem prehodu Dragonja (Kaštel). Potniki so čez mejo v obe smeri potovali s ponarejenimi slovenskimi PCR testi, in to tako pozitivnimi kot negativnimi. Vse čaka kazenska ovadba.

12 oseb, med njimi devet slovenskih državljanov, se je v soboto 
nameravalo izmuzniti mejni policiji z lažnimi negativnimi izvidi 
PCR testov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
12 oseb, med njimi devet slovenskih državljanov, se je v soboto nameravalo izmuzniti mejni policiji z lažnimi negativnimi izvidi PCR testov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

DRAGONJA, KAŠTEL > Hrvaški policisti so prve slovenske ponarejene PCR teste odkrili v soboto, so sporočili z istrske policijske uprave. Mejni policisti so na prehodu Kaštel (Dragonja) ustavili dvanajst ljudi, ki so hoteli na Hrvaško s ponarejenimi slovenskim PCR testi.

Sume so preverili pri pristojni slovenski ustanovi, ki opravlja PCR teste. Po potrditvi, da gre za ponarejene teste, so uvedli kriminalistično preiskavo proti 31-letnemu nemškemu državljanu, 63-letni Hrvatici in 32-letnemu Hrvatu. Po končani preiskavi bodo vse tri ovadili.

Devet slovenskih državljanov, starih od 19 do 55 let, pa se je moralo s svojimi ponaredki vrniti v Slovenijo. Na mejnem prehodu Dragonja so njihova dokazila podrobno preverili še slovenski policisti.

V nedeljo pa so policisti na mejnem prehodu Dragonja odkrili še šest slovenskih državljanov, ki so se vračali iz Hrvaške - prav tako s ponarejenimi PCR testi. Proti petnajsterici bodo policisti spisali kazenske ovadbe in jih poslali na koprsko državno tožilstvo.

Kot smo izvedeli, so policisti odkrili tako ponarejene pozitivne kot negativne PCR teste. Tisti, ki so jih prestregli v soboto, so se na Hrvaško odpravljali z negativnimi testi, da bi se tam izognili karanteni. Med tistimi, ki so jih odkrili v nedeljo, pa so bili tudi starejši pozitivni testi, s katerimi so potniki (lažno) dokazovali, da so že pred časom preboleli covid-19. Na takšen način so se poskušali izogniti karanteni na domačem naslovu.

Včeraj so na mejnem prehodu Dragonja odkrili nove primere ponarejenih testov. Zanimivo je, da so med tistimi, ki so policistom pokazali ponarejene teste, ljudje zelo različnih starosti, tudi starejši. Doma so iz različnih slovenskih krajev, od Prekmurja in Ljubljane do, denimo, Goriške.

Policisti okoliščine še preverjajo. “Opozarjamo slovenske državljane, naj ne ponarejajo testov, saj policisti na mejnih prehodih podrobno preverjajo pristnost testa, tudi prek drugih institucij,” je opozorila Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Spomnimo, policisti so na različnih mejnih prehodih v začetku leta že odkrili ponarejene teste, z njimi so se po novoletnih praznikih v državo vračali tako tujci (državljani Bosne in Hercegovine ali Srbije), ki v Sloveniji delajo, kot tudi slovenski državljani, ki so se vračali s potovanj v teh balkanskih državah. Takrat so imeli potniki ponarejene PCR teste iz Bosne in Hercegovine in Srbije. Odkrili so jih na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Dobovec, Središče ob Dravi, Petišovci, na kontaktni točki Dolga vas na meji z Madžarsko. Na ponarejene teste med tujimi delavci so v začetku leta opozarjali tudi v ajdovski civilni zaščiti. Že takrat so na generalni policijski upravi pojasnili, da tisti, ki uporabljajo ponarejene teste, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin, za katerega je zagrožena kazen do treh let zapora.


Najbolj brano