Tatovi identitet nenehno na preži

Jan Plestenjak, Challe Salle, Katarina Čas in Lorella Flego so le nekatera imena znanih Slovencev, ki so se nedavno znašla v oglasih za hiter zaslužek ali za uspešno hujšanje. Že bežen pogled na oglase razkrije, da gre za nateg. Pa ne le enosmeren - kar dvosmeren, saj so v tem primeru nepridipravi iz daljnih krajev drugih celin ukradli identiteto prepoznavnim obrazom, da bi z njihovimi “izkušnjami” vplivali na vse nejeverneže, ki bi kar naenkrat verjeli v moč kriptovalut in čudežnih tablet.

Ob vsem tem pa je najbolj strašljiv podatek, da tarča pretkanih tujih tatov identitet niso le “zvezde”, ampak tudi navadni smrtniki za svojimi računalniki in pametnimi telefoni, s katerimi v času epidemije preživljajo precej več časa kot prej. Zato je treba pred vsakim vpisovanjem svojih podatkov v najrazličnejše obrazce na spletu dvakrat premisliti. Osebne podatke namreč neznanci najpogosteje zlorabljajo pri sklenitvi naročniških razmerij za telefone, zavarovanja, pošiljanje pošte v imenu drugega, objave lažnega oglasa in prodaje predmetov na spletu v imenu drugega, za odprtje transakcijskega računa, virtualnih denarnic, dvig denarja na pošti, banki ter tudi za izognitev kazni v policijskem postopku.

Ceneni izdelki, sumljive države izvora, porekla, nenavaden način prodaje - spletni črni trg se širi kot gobe po dežju.

Ceneni izdelki, sumljive države izvora, porekla, nenavaden način prodaje - vse to so lastnosti spletnega črnega trga, ki se širi kot gobe po dežju. Kot svetujejo strokovnjaki, moramo biti pri nakupu blaga preko spleta zelo previdni, saj spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca (Keto Diet). Spletni nakup blaga od neznanega prodajalca, sploh če ima ta sedež v tretji državi (Panama), je vprašljiv in ni nujno, da bo kupec blago sploh prejel. Če pa ga bo, lahko ne bo ustrezal njegovim pričakovanjem glede na opis na spletni strani prodajalca. Uveljavljanje pravic potrošnikov do prodajalcev iz tretjih držav je zelo oteženo ali celo nemogoče, zato je njihova zmaga v tem primeru zagotovljena.

Ker spletni tatovi s pridom vdirajo v zasebnost posameznikov vseh generacij, je nujno njihove namene onemogočiti s premišljeno rabo spleta. Ta ima v zadnjem času namreč toliko pasti, da se jim je že težko izogniti. Pa naj vas ne prepriča logotip znane družbe, saj utegne biti ... še kako dober ponaredek.


Preberite še


Najbolj brano