Vanja Dujc je šampion Pariza, Vinakoper pa platinast v Aziji

V minulih dneh sta javnost dosegli novici o odmevnih priznanjih za pridelka iz slovenske Istre.

KOPER > Že konec lanskega leta so ocenjevalci v ocenjevanju Wine Luxe International Awards Hong Kong (na fotografiji) penini capris rose iz kleti Vinakoper namenili visoko oceno in platinasto medaljo. Ocenjevanje prireja magazine Wine Luxe, med ocenjevalci pa je bilo tudi več nosilcev britanskega naslova Master of Wine.

V Vinakopru so še posebej zadovoljni, ker gre za vino iz avtohtone sorte refošk in ker gre za priznanje, ki odmeva na tržiščih, na katerih v zadnjem času intenzivneje nastopajo. Priznanje - ob roseju so bila opažena tudi druga Vinakoprova vina - je spodbudilo novo naročilo in tako bo v kratkem na pot v Hong Kong odpremljen kontejner z vini iz kleti s Šmarske ceste.

Iz Pariza pa je prišla druga vesela novica, saj je bilo sortno oljčno olje itrana Vanje Dujca iz Kopra razglašeno za najboljše ekstra deviško oljčno olje ocenjevanja Olio Nuovo Days. Gre za ocenjevanje, v katerem imajo pomembno vlogo kuharski mojstri.

Dujc je zelo zadovoljen, ker mu je uspelo prepričati žirijo, v kateri so tudi kulinariki in to v francoski prestolnici, ki je ena od central svetovne gastronomije. “Zadovoljen in nekoliko presenečen sem tudi zaradi tega, ker je bilo nagrajeno oljčno olje iz letine, ki je dala organoleptično šibkejša olja,” je še povedal Vanja Dujc.


Najbolj brano