Policisti že kaznovali nekaj kršiteljev odloka o omejitvi gibanja

Od polnoči je po vladnem odloku v obalno-kraški regiji prepovedano zbiranje oseb, prav tako so prepovedani prehodi iz regije in v regijo. Izvajanje odloka o omejitvi gibanja in zbiranja ljudi nadzorujejo policisti, ki so že zabeležili nekaj kršitev.

Takšnih prizorov, kot jih je bilo še včeraj mogoče videti na 
parkirišču pri Argu v Izoli, nekaj časa ne bo več.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Takšnih prizorov, kot jih je bilo še včeraj mogoče videti na parkirišču pri Argu v Izoli, nekaj časa ne bo več.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Klemen Pirman, vodja izmene na Postaji prometne policije Koper, je za Radio Koper povedal, da so že zgodaj zjutraj na teren po vsej obalno-kraški regiji poslali več patrulj. Kot je dejal, so “zabeležili nekaj kršitev in izdali nekaj plačilnih nalogov ter izrekli tudi nekaj opozoril”.

Vlada je namreč v četrtek sprejela odlok, ki zaostruje ukrepe v obalno-kraški regiji, ki se je premaknila v rdečo in je blizu črne faze. Eden od ukrepov je omejitev gibanja v tej regiji - zbiranje sploh ni več dovoljeno, razen za člane istega gospodinjstva, gibanje pa je omejeno na regijo, saj je stanje v občinah znotraj regije primerljivo.

Ob tem veljajo izjeme, kot so odhod na delo in prihod z dela, opravljanje gospodarskih oziroma kmetijskih dejavnosti, obisk zdravnika, nujna pot v lekarno, stiki z oskrbe potrebnimi družinskimi člani. Črtana pa je izjema, da je možno nakupovati v trgovini izven regije, če je ni v občini znotraj regije ali če je bliže občini stalnega prebivališča.

Preko meja statistične regije je mogoče potovati z negativnim PCR oziroma hitrim testom, ki ni starejši od 48 ur, s potrdilom zdravnika o prebolelem covidu-19 ali z dokazilom o cepljenju s cepivi Pfizer oziroma Moderna. V primeru prvega cepiva mora od prejema drugega odmerka preteči vsaj sedem dni, v primeru drugega pa 14 dni. Če je bila oseba cepljena z enim odmerkom cepiva AstraZenece, pa mora od prejema preteči vsaj 21 dni.


Najbolj brano