V novi številki Primorskih novic preberite

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti prostorskega načrta Centralni park Koper, ki jo je že pred tremi leti vložil srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić.

Bo na tem zemljišču zrasel betonski kompleks ali bodo vendarle  
obveljala določila sporazuma? Foto: Tomaž Primožic/FPA
Bo na tem zemljišču zrasel betonski kompleks ali bodo vendarle obveljala določila sporazuma? Foto: Tomaž Primožic/FPA

Kaže, da država šol ne bo več avtomatično zapirala

Od jutri velja omejitev gibanja v obalno-kraško regijo in iz nje, za Istrane in Kraševce pa je prepovedano tudi zbiranje. Vrtci in šole bodo v tej regiji prihodnji teden odprti, a kaj bo sledilo, če regija zdrsne v črno fazo, od katere ni več daleč? Kot kaže, država ob poslabšanju razmer šol ne bo več avtomatično zapirala. V pripravi so modeli, kako ob slabih scenarijih učence vseeno zadržati v šolah.

Krekova domneva o slabšanju razmer v obalno-kraški regiji

Danes so potrdili prvi primer južnoafriškega seva koronavirusa v Sloveniji. Z njim je okužen mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije. Njegovi stiki, med katerimi so tudi zaposleni v UKC Maribor, so v karanteni. V luči tega primera in smrti slovenskega turista na Zanzibarju pristojni odsvetujejo potovanja v tujino.

Zaradi sovražnih zapisov o migrantih sodišče obsodilo nekdanjega avtomobilističnega novinarja Martina Česnja

Dve leti bo moral nekdanji novinar Martin Česenj paziti, da s svojimi objavami ne prestopi meje dopustnega, sicer bo moral za pol leta v zapor. Sodba, ki jo je koprsko okrajno sodišče izdalo pred kratkim, je prva takšna v Kopru in ena redkih v državi. Skoraj dve tretjini sovražnega govora pri nas je usmerjenega proti migrantom in muslimanom.

Lovšin znova na zatožno klop

Na koprskem okrožnem sodišču se bo predvidoma v četrtek znova začel sodni postopek proti Andreju Lovšinu, nekdanjemu predsedniku uprave Intereurope. Sojenje v zadevi Čehov se je ustavilo pred skoraj štirimi leti. Lovšin naj bi se o krivdi ponovno izrekel pred drugim sodnikom. Obtožba, ki jo je tožilstvo lani vložilo zaradi spornega posla Intereurope v Ukrajini, pa še ni pravnomočna.

Tri ponudbe za najem kavarne Loggia na Titovem trgu

V koprski občini so prejeli tri ponudbe za najem kavarne Loggia na Titovem trgu. Poslala so jih podjetja Tim international, Bellaria in Boncafe. Slednje je ponudilo najvišjo najemnino za lokal, to pa je po določilih razpisa glavno merilo za izbiro bodočega najemnika.

Bistriška občina prodala vseh dvanajst zemljišč v industrijski coni

Bistriška občina je v tem mesecu prodala zadnjo od ducata zemljišč v industrijski coni poleg obvoznice. Med podjetji, ki bodo delovala v coni, bo tudi bistriška komunala, ki se namerava s sedanje lokacije preseliti v celoti.

Nesoglasja, povezana z vplivi Salonita, na okolje se še poglabljajo

Spori in nesoglasja med skupinami civilne družbe in Občino Kanal, povezani z vplivi Salonita na okolje, se očitno zaostrujejo. Potem ko je zadnje tedne tiskovne konference pripravila civilna pobuda Danes!, so jo danes politične stranke, zastopane v občinskem svetu.

Arhitekt primorske širine

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na ogled skupinski razstavni projekt Vojteh, s katerim obeležujejo deseto obletnico smrti arhitekta Vojteha Ravnikarja, ki je s svojim delom na različne načine bistveno zaznamoval Primorsko. Umetniška dela so prispevale avtorice in avtorji z različnimi delovnimi ozadji in likovnimi izrazi, ki v okviru razstave ostajajo osredinjeni na arhitektovo figuro.

Robert Krkoč, gonilna sila pustolovskega parka in dejavnosti ob Soči v Solkanu

Robert Krkoč pri 58 letih še vedno kaže tako mladostno podobo kot zagnanost. Diplomant fakultete za šport med svojim pestrim delovnim udejstvovanjem ni izbiral lažjih poti. Preizkusil se je v igralništvu, do vrhunskih rezultatov je kot trener pomagal kajakašem, kot prokurist se je boril s težavami smučišča Kanin, pred devetimi leti pa je začel še vedno uspešno zgodbo pustolovskega parka Soča fun park v Solkanu.

Izolan Žan Carli, pobudnik nedeljskega vzpona na Slavnik v kopalkah, verjame v blagodejne učinke izpostavljanja mrazu

“Glej jih, junake, saj bodo še zboleli,” si je minulo nedeljo na Slavniku najbrž mislil marsikateri planinec, ko je zagledal gručo mladeničev, ki so na 1028 metrov visoki vrh sredi mrzlega zimskega dopoldneva - temperatura je bila blizu ledišča - prilezli le v kopalkah. A Žan Carli in njegovi goloprsi prijatelji verjamejo v blagodejne učinke izpostavljanja mrazu. In ko dobi takšna “zgoraj brez” akcija še dobrodelno noto, občutek mraza malodane izgine ...

Lara Komar v televizijski nadaljevanki na prvem programu italijanske televizije Rai

Življenje včasih ustvarja srečne splete dogodkov, ki vodijo v nepričakovane smeri. Gledališka in televizijska igralka iz Trsta Lara Komar zelo dobro pozna takšna naključja: načrtovala je delo na področju menedžmenta in se je znašla v gledališki šoli, študirala je solopetje in je postala dramska igralka, sprejela je televizijski izziv v Sloveniji in je postala medijska osebnost.


Najbolj brano