Šter: Na Zanzibarju umrl slovenski državljan

“Naše stališče je za marsikoga že dolgočasno, ampak še vedno odsvetujemo nenujna potovanja,” je kot že nekajkrat doslej ponovil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Na novinarski konferenci je povedal, da je okoli 20. februarja na tanzanijskem otoku Zanzibar po nekaj tednih hospitalizacije umrl slovenski državljan. Vzrok smrti ni znan.

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej 
Šter Foto: STA
Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter Foto: STA

LJUBLJANA > Na konzularnem sektorju po besedah Andreja Štera dnevno prejmejo več kot 50 in manj kot 80 vprašanj, ki se posredno ali neposredno nanašajo na možnosti potovanja ali bivanja v tujini. “Imam vtis, da gre v večini primerov za preverjanje tistih informacij, ki jih spraševalci že imajo,” je povedal Šter. “Vprašanje se potem nanaša na bodisi časovne omejitve ali dokumente, ki jih je potrebno imeti ali pa najbolj splošno, 'ali mislite, da je potovanje v Sharm-el Sheik, Makedonijo ali Švico varno?'”, je nanizal.

Kot je dejal, je eden od zaključkov na podlagi včerajšnje razprave na vrhu EU ta, da bodo države odločno omejile nenujna potovanja. “Naše stališče pri tem je za marsikoga že dolgočasno, ampak še vedno odsvetujemo nenujna potovanja,” je kot že nekajkrat doslej ponovil Šter. “Pri tem je nujnost vezana na razlog, ki zares prevlada in nam je v vitalnem interesu. Nujnost ni to, da smo morda vplačali turistični vavčer in nam zdaj sporočajo, da bo to propadlo,” je poudaril.

Opozoril je še, da imajo v drugih državah morda drugačne statistične podatke o incidenci in smrtnosti v Slobeniji, kot jih imamo mi, in da “tuj sogovornik ni dolžan preverjati teh informacij”. Še pomembneje je, da na srednje- in vzhodnoevropskem območju prihaja do omejitev, ki jih doslej ni bilo, tako da “potovanja, ki so bila možna za organizacijo in izvedljiva, so zdaj komaj izvedljiva ali celo tvegana”.

Šter je ob tem opozoril na primer smrti slovenskega turista v Zanzibarju, ki je turistično zelo promovirana destinacija kot otok rajskih plaž, kamor virus ne seže. “A to je pr0mocija tamkajšnjih oblasti in tistih, ki s tem služijo,” je dodal.

Kot je povedal, je v tem primeru slovenska ambasada v Kairu od Tanzanije prejela obvestilo, da je tam po nekaj tednih hospitalizacije umrl slovenski državljan, ki je bil na turističnem potovanju. Smrt je nastopila okrog 20. februarja, razlog zanjo pa je po Šterovih besedah v dokumentih zelo ohlapno zapisan, tako da specifičnih ugotovitev glede smrti ni. Morda namenoma, je ugibal, da ostane kot primer, za katerega se ne ugotavlja podrobnosti. Tako se nanj ne morejo sklicevati niti ob sumu, da je moški umrl zaradi covida-19.

“Ni oblasti, ki bi zadrževala državljane s prepovedjo potovanja. Vendar imejmo razum in pogum, da pot opravimo s previdnostnimi ukrepi,” je dejal Šter. Potnike je še pozval, naj po vrnitvi omogočijo službam, ki se ukvarjajo z zdravjem, da jih vključijo v preventivne ukrepe, ki bodo pripomogli k preprečevanju vnosa virusa in njegovih nevarnih sevov v državo.


Najbolj brano