Razdelili so denar za svetniške skupine

Po sprejemu proračuna so v Sežani določili še zneske, ki jih za svoje delovanje prejmejo politične stranke oziroma svetniške skupine. Nekatere te zneske namenijo za dobrodelne namene.

 Foto: STA
Foto: STA

SEŽANA > Občina Sežana za financiranje političnih strank oziroma svetniških skupin in samostojnih svetnikov že tretje leto namenja enak znesek, 26.239 evrov. To je 0,33 odstotka letošnje primerne porabe občine. Po zakonu lahko znesek doseže največ 0,6 odstotka primerne porabe. Posamezne stranke oziroma skupine bodo tako prejele od 1135 do 4021 evrov.

Do financiranja so v Sežani upravičene liste in stranke, ki imajo predstavnike v občinskem svetu: Za gospodarstvo Krasa, lista Andrej Sila, David Škabar - Prava pot, Prevetrimo Kras #MladiZmoremo, lista Davorin Terčon, SMC, SDS, SD, Desus in Levica. 759 evrov pa bo dobila tudi NSi, čeprav nima predstavnika v občinskem svetu, a je na zadnjih volitvah dobila dovolj glasov, da je upravičena do financiranja. Politične stranke bodo letos namenile celotne zneske financiranju strank, le Levica 20 odstotkov za stroške občinskega svetnika.

Nekatere skupine pa denar, ki bi jim bil namenjen, podarijo v dobrodelne namene. Tako se je znesku 3477 evrov odpovedala lista Andrej Sila, odločitev o tem, kdo ga najbolj potrebuje, pa prepustila občinski upravi.

Že ob koncu lanskega leta so občinski svetniki podprli predlog Davorina Terčona, da namenijo ves znesek, ki ga svetniške skupine niso porabile, za nakup računalnikov za izvajanje pouka na daljavo v sežanski in dutovski šoli. Že prej pa sta skupina Prevetrimo Kras in stranka SD denar (3235 in 1020 evrov) namenili socialno ogroženim, svetniška skupina David Škabar - Prava pot pa je po 1500 evrov nakazala šolama v Sežani in Dutovljah.


Najbolj brano