Promotor pozidav je postal ekolog

Da se ustavno sodišče precej ukvarja z istrskimi temami - v tem tednu je objavilo dve odmevni odločitvi, najpomembnejšo o Popovičem referendumu pa bo v naslednjih tednih - nam ne more biti v ponos. Pomeni, da so bila druga sredstva dialoga in sporazumevanja izrabljena in niso prinesla zadovoljivega rezultata.

Včerajšnji sklep najvišje slovenske sodne instance, da zavrže pobudo Mandarićevega podjetja MM investicije o preverjanju zakonitosti prostorskega načrta za zemljišče med sodiščem in trgovsko četrtjo, je zmaga za Borisa Popoviča. Akt, s katerim se je maščeval svojemu nekdanjemu družinskemu prijatelju, ni razglašen za neustavnega ali nezakonitega.

Nekdanji župan se predstavlja kot velik zagovornik zelene politike, a je bil sam glavni podpornik betoniranja v Kopru.

To pomeni, da lahko nadaljuje s svojo volilno kampanjo, ki jo je zastavil na nasprotovanju dogovora med lastniki parcel in občino, s katerim se je skušala občina izogniti zahtevkom za milijonskimi odškodninami. Pred tem je namreč Popovičev občinski svet tik pred zadnjimi volitvami zasebno zemljišče prekategoriziral v območje zelenih površin.

Položaj je seveda absurden, saj se nekdanji župan predstavlja kot velik ekolog in zagovornik zelene politike, splošno znano pa je, da je bil prav on gonilna sila pozidav in betoniranja v Kopru. Na zdaj njemu tako ljubem “centralnem parku” je že leta 2007 predvidel gosto in visoko pozidavo stanovanjsko-poslovnih objektov, deset let kasneje pa si je zamislil še famozni mega 300-metrski stolp. Samo nekdo, ki Popoviča ne pozna, lahko verjame v iskrenost nenadne skrbi za zelene površine. Glavno gonilo vsega skupaj je sla po oblasti in vrnitvi na Verdijevo ulico.

Zato se njegova volilna kampanja ne bo ustavila ne glede na odločitev ustavnega sodišča o sprejemljivosti referenduma o namembnosti nekdanje Mandarićeve parcele oziroma centralnega parka oziroma Toncityja, ki jo pričakujemo v naslednjih tednih. Najbrž se bo kasneje kar prelila v kampanjo za lokalne volitve, ki bodo že naslednje leto. Predtem bi se morala razbliniti vsebinska slepomišenja, kdo in s čigavim denarjem naj bi to parcelo uredil, da ne bi bila še naprej tako zaraščena in zapuščena. Morda bi bilo celo najboljše, da se Popovičev referendum o prostorskem načrtu res zgodi in naj Koprčani sami povedo, kaj si mislijo o takšnih rabotah.


Preberite še


Najbolj brano