Krek opozoril, da imajo v FJK že 25 odstotkov britanskega seva virusa

Trend se je v zadnjih dneh obrnil navzgor, očitno gremo iz stagnacije počasi navzgor, je na današnji novinarski konferenci ocenil direktor NIJZ Milan Krek. Tudi 7-dnevna incidenca se je ustalila, ne pada več. Najslabše razmere so v obalno-kraški regiji, ki meji na Furlanijo Julijsko krajino.

Direktor NIJZ Milan Krek Foto: Posnetek zaslona
Direktor NIJZ Milan Krek Foto: Posnetek zaslona

LJUBLJANA > “Tam imajo že 25 odstotkov britanskega seva. To moramo upoštevati,” je poudaril Milan Krek. Hipotetično lahko predvideva, da je morda ta angleški sev prišel na obalno območje. Dnevno mejo z Italijo namreč prehaja okoli 5000 ljudi čez mejo.

Prav tako Krek ne vidi izboljšanja v ostalih regijah, saj ne gredo iz oranžne v rumeno fazo epidemije. Ocenjuje, da se situacija počasi slabša.

Glede britanskega seva ocenjuje, da imamo eksponetno rast te različice, saj so nedavno potrdili večje številki primerov pri ljudeh, ki niso bili v tujini.

“Ukrepi, ki jih ponavljamo že eno leto, morajo zdaj še bolj veljati, ker je virus bolj nalezljiv. To je ohranjanje razdalje, prezračevanje prostorov, nošnja mask, sicer se bo zelo razširil,” je opozoril Krek.

Glede smrti zaradi covida-19 je poudaril, da je po številu umrlih v zadnjem tednu cela vrsta evropskih držav pred Slovenijo, denimo Nemčija in Španija. V Sloveniji trend umrljivosti kaže, da se vrh v celotni populaciji ujema z vrhom v domovih za starejše občane. Ko smo v Sloveniji začeli cepiti v domovih, se je število smrti radikalno znižalo, je dejal. Trendi gredo navzdol, v zadnjem mesecu smo imeli le še 30 razlike v presežni umrljivosti, med tistimi, ki so ob tem času v istem tednu umrli lani in letos, je pojasnil Krek.

V deležu smrti med odkritimi covid obolenji smo padli in smo boljši od Belgije, Italije, Češke ... To je posledica dobrega obravnavanja v zdravstvu, je ocenil.


Najbolj brano