Tudi Renew si želi razprave Evropskega parlamenta o medijski svobodi v Sloveniji

Politična skupina Renew v Evropskem parlamentu je danes izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega razvoja dogodkov na področju medijske svobode v Sloveniji. Želijo, da se razprava o medijih na Poljskem in Madžarskem, ki je predvidena na marčnem plenarnem zasedanju, razširi še na Slovenijo. Tovrsten predlog je sicer že vložila skupina S&D.

Politična skupina Renew v Evropskem parlamentu je danes 
izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega razvoja dogodkov na 
področju medijske svobode v Sloveniji.  Foto: STA
Politična skupina Renew v Evropskem parlamentu je danes izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega razvoja dogodkov na področju medijske svobode v Sloveniji.  Foto: STA

BRUSELJ > "Razmere v Sloveniji postajajo izjemno zaskrbljujoče. Hočemo, da se plenarna razprava Evropskega parlamenta marca glede vladnih poskusov utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem razširi še na razmere v Sloveniji," je v sporočilu zapisal vodja politične skupine liberalcev Dacian Ciolos.

Ciolos: Te zlorabe so toliko bolj zaskrbljujoče, ker bo Slovenija kmalu predsedovala Svetu EU

"Vladna dejanja spodbijanja temeljne svobode medijev in poskusi politiziranja ključnih demokratičnih institucij se morajo prenehati. Te zlorabe so toliko bolj zaskrbljujoče, ker bo Slovenija kmalu predsedovala Svetu EU in se bo od nje kot take pričakovalo, da bo promovirala agendo in vrednote unije," je dodal.

Renew, ki je tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, v sporočilu dodaja, da bodo potrebna zagotovila slovenskih oblasti, da so med predsedovanjem voljne in sposobne odigrati svojo vlogo ter braniti vrednote EU. Svoboda medijev je ena temeljnih vrednot EU in ne gre tolerirati nobene ovire tej svobodi, so zapisali in pozvali slovenske oblasti, naj se spametujejo.

Joveva: Evropa si ne more privoščiti še enega demokratičnega nazadovanja svojih držav članic

Evropska poslanka skupine iz Slovenije Irena Joveva je ob tem dodala, da mora "vlada Janeza Janše nemudoma prenehati z dejanji proti neodvisnim medijem in delovati v skladu z zakonom". "Evropa si ne more privoščiti še enega demokratičnega nazadovanja svojih držav članic," je dodala.

Politična skupina S&D, druga največja v Evropskem parlamentu je sicer že vložila predlog za razširitev marčne razprave na situacijo v Sloveniji. Končno odločitev glede tega bo sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki bo 4. marca.

Poleg tega bo virtualni pogovor o medijih v Sloveniji 5. marca potekal tudi v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).


Najbolj brano