Odpeljali še preostanek odpadkov

Iz bližine Risnika so pred nekaj dnevi odpeljali še preostanek odpadkov, ki so jih tam nezakonito odložili pred skoraj enim letom. Ker je šlo za odpadke iz Italije, so jih tja vrnili.

Skoraj 60 ton odpadkov so odstranili iz bližine Risnika v Divači, 
nekaj pa jih je še ostalo na tleh.  Foto: Helena Race
Skoraj 60 ton odpadkov so odstranili iz bližine Risnika v Divači, nekaj pa jih je še ostalo na tleh.  Foto: Helena Race

DIVAČA > Približno 60 ton odpadkov so v drugi polovici marca lani pripeljali tik ob udornico Risnik v Divači in jih tam odložili. Iskanja povzročitelja so se lotili inšpektorji in policija. Izkazalo se je, da so odpadke pripeljali iz Italije. Novembra so tja vrnili dve tretjini odpadkov, v minulih dneh pa še preostanek. Odvoz so naročili italijanski organi, pristojni za čezmejni prevoz odpadkov. Slovenski inšpektorat za okolje in prostor, ki je pri nas pristojen za čezmejne pošiljke odpadkov, je temu le izdal soglasje, so pojasnili na ministrstvu.

Odpadki, ki so skoraj eno leto ležali na zasebnem zemljišču v Divači tik ob glavni cesti proti Lokvi, so bili odloženi le nekaj korakov od udornice Risnik, ki je zaščiteno območje. Šlo je za nekakšne ostanke mešanih odpadkov, med njimi kose vzmetnic, izolacije, plastičnih delov, gume, tekstila, kovinskih in lesenih delov ... Da jih ni burja raznašala po okolici, je poskrbela občina oziroma gasilci iz Divače, ki so jih prekrili z mrežo.

Kljub temu, da so večino odpadkov zdaj odpeljali, jih je nekaj vseeno še ostalo na parceli. Tam je tudi še nekaj kosovnih odpadkov, ki pa naj bi bili na parceli že pred dovozom italijanskih odpadkov.


Najbolj brano