V novi številki Primorskih novic preberite

Štiri leta preiskovanja so koprski kriminalisti posvetili več kot 600 najdenim avtomobilskim delom in ugotovili, da so pripadali 70 ukradenim avtom. Zaradi prikrivanja so že pred časom ovadili sedem ljudi, po neuradnih informacijah so med njimi mehaniki in kleparji z območja slovenske Istre.

Iz ukradenih delov so kriminalisti razpletli usodo 70 ukradenih  
avtomobilov. Foto: PU Koper
Iz ukradenih delov so kriminalisti razpletli usodo 70 ukradenih avtomobilov. Foto: PU Koper

Pogovor ni škodil, a niti prav uspešen ni bil

Predsedniki političnih strank sestanka pri predsedniku države Borutu Pahorju niso zapuščali nič bolj povezani in pripravljeni na sodelovanje, kot so prišli. Pahor je z izkupičkom vseeno zadovoljen, saj se bodo politiki koalicije in opozicije marca spet srečali na posvetu in se pogovarjali o strategiji za izhod iz covid krize.

Anketa, posvet ali propagandni letak SDS

Posamezna gospodinjstva so pred dnevi v nabiralnike dobila pismo stranke SDS v obliki vprašalnika s priporočilom za donacijo stranki. Snovalci javnomnenjskih raziskav ocenjujejo, da ne gre za anketo, pač pa domišljen tržni prijem, s katerim pa mečejo slabo luč na raziskovalna podjetja.

Po 17 letih se Giro vrača v Slovenijo

Zdaj je tudi uradno. Giro se po 17. letih vrača v Slovenijo oziroma na Primorsko. Karavano kolesarske dirke po Italiji bo 15. etapa, ki se bo 23. maja začela v Gradežu in končala v Gorici, vodila tudi skozi Goriška brda in Novo Gorico.

Na Primorskem bodo iskali različice na tretjini pozitivnih vzorcev

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so doslej potrdili 35 primerov angleške različice novega koronavirusa, je danes povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Opozorila je, da 21 okuženih pred okužbo ni bilo v tujini, torej so se okužili v Sloveniji.

Nepremičnine so za Slovence še vedno največji hit

Ležarine za visoka stanja na bančnih računih, ki jih z aprilom uvajata prvi dve banki pri nas, ne bodo “zmotile” vseh imetnikov v taki meri, da bi se premaknili iz cone udobja in svoje prihranke usmerili v druge vrste naložb, meni Leon Klemše, predsednik uprave družbe Modra linija holding. “Nekatere že, večine pa ne. V najboljšem primeru bodo prihranke razpršili po več bankah.”

Le zasičenost zraka s prašnimi delci še zdaleč ne pove vsega

V občini Kanal se znova krešejo mnenja o okoljskih razmerah, tokrat zaradi rezultatov meritev kakovosti zraka, ki jih izvaja agencija za okolje, poleg tistih, ki jih dela Univerza v Novi Gorici (UNG). A le številke o delcih PM10, s katerimi Salonit dokazuje, da ne onesnažuje in ne vpliva na zdravje ljudi, ne povedo ničesar konkretnega. Več bodo povedale analize UNG, ki bodo znane marca.

Na Glavnem trgu v Vipavi ne bo več parkiranja

Občina Vipava je v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor objavila natečaj za urejanje odprtih javnih površin v središču Vipave. V ospredju je celostna ureditev Glavnega trga, ki naj bi po prenovi postal privlačen in zanimiv prostor za druženje domačinov in osrednja točka za obiskovalce. Natečajne rešitve pričakujejo do 20. aprila.

Poročilo o hrupu iz kamnoloma Laže iz leta 2018 je neveljavno

Po štirih letih od prijave domnevno čezmernega hrupa iz kamnoloma Laže še vedno ni jasno, ali je hrupa res preveč ali ne. Okoljska inšpekcija je sicer decembra povzela ugotovitve poročila o meritvah, da mejne vrednosti hrupa niso presežene, a je zaupanje domačinov v njene ugotovitve omajano, saj je enako storila nekaj mesecev prej, ko se je poročilo, na katerega se je oprla, izkazalo kot neveljavno.

Pošta Slovenije zbira ponudbe za nakup novih prostorov za izolsko pošto

Izolsko pošto (6310) bi radi preselili. Pošta Slovenije do 10. marca zbira nezavezujoče ponudbe za nakup novih prostorov na ključ. Vprašanje pa je, če bo uspešna, saj naj bi bila nova lokacija oddaljena kvečjemu 400 metrov zračne linije od zdajšnje v Cankarjevem drevoredu.

Ministrstvo za kmetijstvo zemlje za severno obvoznico ne da kar tako

Razburjenje krajanov, ki ga je nedavno zbudila zgolj omemba gradnje novih individualnih hiš s stanovanji za mlade družine na Gorgu pri Parecagu, je jasno sporočilo, kako močno si prebivalci tako Sečovelj kot Parecaga želijo boljšo, širšo cesto. Medtem ko krajanov vztrajanje na gradnji severne obvoznice čez kmetijska zemljišča ni pripeljalo še nikamor, so v občini pri koncu risanja še nekaj novih cestnih možnosti.

Tretjega pretepača še ni bilo na sodišče

Mineva pet mesecev od hudega pretepa na območju nekdanje tekstilne tovarne Ideal v Novi Gorici, po katerem je zaradi usodnih poškodb umrl Valter H. iz Vrtojbe. Okoliščine dogodka še niso povsem pojasnjene, uboja Vrtojbenca pa sta obtožena Žan Gorše Peršolja in Sandi Kos, ki krivde ne priznavata. V pretepu je sodeloval tudi Adnan D., ki ga na sodišče že dvakrat ni bilo.

Zgoščenka kot spodbuda za sodelovanje in umetniško rast

Mladi primorski klarinetisti in njihovi mentorji, združeni v orkestru klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol, so izdali lično zgoščenko, ki predstavlja uspešno delovanje tega sestava v letih od 2014 do 2017. Pisan izbor skladb razkriva nove zvočne barve in registre klarinetov.


Najbolj brano