Razkrili usodo 70 razstavljenih avtomobilov

Štiri leta preiskovanja so koprski kriminalisti posvetili več kot 600 najdenim avtomobilskim delom in ugotovili, da so pripadali 70 ukradenim avtom. Zaradi prikrivanja so že pred časom ovadili sedem ljudi, po neuradnih informacijah so med njimi mehaniki in kleparji z območja slovenske Istre.

 Foto: PU Koper
Foto: PU Koper

KOPER > Začelo se je leta 2016, ko so koprski kriminalisti dobili informacije, da več ljudi z območja koprske policijske uprave sodeluje pri tatvinah in razstavljanju avtov, ukradenih v Sloveniji in tujini, ter prodaji njihovih delov na črnem trgu. Hkrati so ugotovili, da več mehanikov in kleparjev, ki zakonito opravlja svoje dejavnosti, uporablja dele ukradenih avtov, ki so jih pridobili na črnem trgu in nekatere prodali naprej.

Iz ukradenih delov so kriminalisti razpletli usodo 70 ukradenih avtomobilov. (Foto: PU Koper)

Dva priznala krivdo

Kriminalisti so vse osumljene tožilstvu ovadili zaradi prikrivanja. En postopek se je na sodišču že pravnomočno končal, dva pa še nimata epiloga. Po naših informacijah sta krivdo za očitano kaznivo dejanje že pred časom priznala oče in sin, ki imata v okolici Kopra mehanično delavnico. Prislužila naj bi si pogojni kazni.

Zasegli več kot 600 avtomobilskih delov

Jeseni 2016 so tako koprski kriminalisti preiskali prostore sedmih osumljencev in zasegli več kot 600 različnih avtomobilskih delov, večinoma avtomobilov nemških znamk. Katere delavnice v Istri in širše na Primorskem so takrat obiskali, na policiji niso razkrili, po naših informacijah pa naj bi šlo za nekaj znanih delavnic v slovenski Istri. Takrat smo poročali, da naj bi bili dve delavnici v okolici Kopra, v Izoli pa naj bi odkrili skladišče rezervnih delov.

Iz ukradenih delov so kriminalisti razpletli usodo 70 ukradenih avtomobilov. (Foto: PU Koper)

Tem 600 delom so se kriminalisti podrobno posvetili in tudi skupaj s tujimi organi opravili dolgotrajni postopek identifikacije. Pri tem so sodelovali tudi proizvajalci avtomobilov, serviserji, strokovnjaki za avtomobilsko diagnostiko in zavarovalnice. Ugotovili so, da večina od 600 avtomobilskih delov pripada 70 ukradenim avtom. Gre za avte, večinoma znamke BMW in audi, ki so jih neznanci v zadnjih desetih letih ukradli v Sloveniji in Italiji, nekaj tudi v Avstriji.

Koprski kriminalisti so tožilstvu že po koncu prvega dela preiskave ovadili več osumljencev, in sicer za več kot 70 kaznivih dejanj prikrivanja, zadnji dokument (za 30 dejanj) so poslali tožilstvu pred dvema tednoma.

Andrej Rupnik (foto: Danijel Cek)

Kriminalist Andrej Rupnik je včeraj poudaril, da je končana preiskava postregla z dokazom, da je na območju Slovenije razširjen črni trg rabljenih avtomobilskih delov, ki pogosto izvirajo iz razstavljenih ukradenih avtov. S takimi deli popravljajo poškodovane avte v legalnih ali črnih delavnicah ali pa jih uporabijo, da legalizirajo ukradene avte.

Popravljeni avtomobili lahko postanejo nevarni

Policisti opozarjajo, da se z nakupom skoraj neverjetno poceni avtomobilov, ki so bili predelani s takimi deli, lahko tudi novi lastniki znajdejo v kazenskem postopku, še večja pa je nevarnost, da zaradi ukradenih delov sumljive kakovosti njihovi popravljeni avtomobili postanejo nevarni. Bili so že primeri, ko so na uradnih servisih v avto vgradili ukradeno zračno blazino, ki se ob prvem trku nato ni sprožila.

Rupnik je omenil primer pred pol leta v Italiji ukradenega audija, ki so ga preprodali v Slovenijo in ga s ponarejenimi številkami šasije legalizirali za v Nemčiji poškodovanega enakega audija. V tem primeru so koprskemu tožilstvu zaradi prikrivanja in ponarejanja listin ovadili 43-letnega Italijana. Za morebitnimi sostorilci pa še poizvedujejo.

“Večina osumljenih je pridobivala cela ukradena vozila, jih razstavila in njihove dele preprodajala naprej. Predvidevamo, da je bil del osumljenih članov organizirane hudodelske združbe, nekateri pa so v tej zgodbi delovali samostojno. Za člane združbe sumimo, da so delovali v neposredni navezi z avtomobilskimi tatovi,” je povedal Rupnik. Na vprašanje, katere dele so preprodajali, je odgovoril, da vse, od delov karoserij do elektronskih komponent, mehaničnih delov, delov motorja… Za kaznivo dejanje prikrivanja sedmim osumljencem grozi do dveh let zaporne kazni.


Najbolj brano