Kopriva ne pozebe

Predsedniku republike Borutu Pahorju ne gre očitati slabih namenov, ko je za skupno mizo povabil predsednike vseh parlamentarnih strank. To je napovedal že jeseni, odtlej pa ponavljal, da je treba - če ne bo dovolj volje za izglasovanje konstruktivne nezaupnice - pač najti najmanjši skupni imenovalec za sodelovanje.

Očitati mu gre idealizem in izrečene ocene o uspešnosti srečanja, na katerem se strankarski prvaki v svoji pripravljenosti za sodelovanje niso zbližali niti za ped. Očitati mu gre, da se v svoji vljudnosti in gosposkosti skoraj nikoli jasno in odločno ne opredeli, kaj je prav in kaj narobe. S tem, ko ne postavi meje, prispeva tudi k degradaciji javne besede in javnega prostora, v katerem se najbolj sliši tiste politike, ki so najbolj napadalni, nesramni in vulgarni.

Janša lahko v isti sapi prijazno govori in nesramno tvita.

Danes, denimo, je bila po Pahorjevi oceni “glede na zastrupljenost političnega ozračja” razprava “na visoki ravni politične kulture, vključujoča in spoštljiva”. Kot uspeh in dosežek naše 30-letne demokracije moramo torej razumeti že to, da politiki različnih nazorov in prepričanj sploh še zmorejo skupaj sedeti v istem prostoru. To je kvečjemu največji neuspeh naše politične skupnosti.

Vsaj minimalno sodelovanje med političnimi strankami bi bilo v sedanjih časih nujno, a resnici na ljubo je kaj lahko razumeti zadržke LMŠ, SD, SAB, Levice in Desusa, v kolikor ga pooseblja Karl Erjavec. Dejstvo je, da prijaznemu povabilu k sodelovanju, ki jim ga zdaj pošilja SDS, ne gre zaupati, ker pač od Janeza Janše in SDS redkokdaj pride kaj prijaznega. Janša lahko v isti sapi prijazno govori in nesramno tvita. Spodrsljaj njegove poslanke Alenke Jeraj alias Koprive je zdaj razgalil še metode, s katerimi v tej stranki javnost prepričujejo, da imajo njihova stališča široko podporo vseh slovenskih Mick, Franck, Janezov Novakov in Kopriv.

Koprive so dobre za pranje glave, v zdravilstvu in kulinariki, v politiki pa ne, je danes razglabljal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Pa jih je prav v politiki veliko, teh trdovratnih rastlin, ki zatrejo vse, kar raste okoli njih.

Kopriva ne pozebe. Še naprej jih bo ogromno in preveč, pa če opozicija podpiše sporazum o sodelovanju z vlado ali ne. Še naprej bodo rasle, ker se takšna metoda zatiranja političnih sopotnikov in nasprotnikov politično izplača.


Preberite še


Najbolj brano