V novi številki Primorskih novic preberite

Turistični obisk Italije - kavica in nakupovanje v Trstu ali Gorici - je po novem dovoljen, a le z negativnim testom, izpolnjeno samoizjavo in prijavo na zavod za zdravstveno varstvo, so nas danes popoldne obvestili z generalnega konzulata Slovenije v Trstu. Gibanje pa je v Italiji trenutno omejeno na prvo regijo, v katero je oseba vstopila.

Aperitiv v lokalu v Trstu? Zdaj lahko, a s seboj morate imeti  dokazilo o negativnem testu, izpolnjeno samoizjavo in prijaviti se morate na zavod za zdravstveno varstvo. Foto: Profimedia
Aperitiv v lokalu v Trstu? Zdaj lahko, a s seboj morate imeti dokazilo o negativnem testu, izpolnjeno samoizjavo in prijaviti se morate na zavod za zdravstveno varstvo. Foto: Profimedia

Ste že dobili odpoved po PKP-7? Ni vam (še) treba v pokoj!

Ustavno sodišče je do dokončne odločitve začasno zadržalo t.i. prisilno upokojevanje, ki ga je omogočil sedmi protikoronski zakon. Ustavno presojo so zahtevale reprezentativne sindikalne centrale, ki odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo.

Volja ljudstva je po ustavi nad odločitvijo župana

Ustavno sodišče je danes objavilo, da je na podlagi pobude člana Civilne iniciative Piran in občinskega svetnika Davorina Petarosa sprejelo odločbo glede treh prostorskih aktov, namenjenih gradnjam nad Portorožem, in jih v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti razveljavilo. Nekdanji župan Peter Bossman jih je namreč objavil in s tem dosegel, da so postali veljavni, četudi bi moral upoštevati voljo občanov in razpisati referendum.

Staranje prebivalstva terja takojšnje spremembe

Prebivalstvo Evrope se stara, kar vpliva na pokojninski sistem, zdravstvo, gospodarstvo. Zato je treba učinkoviteje načrtovati nekatera področja, od zaposlovanja, socialnega varstva do družinske in stanovanjske politike. S temi vprašanji ter rešitvami zanje se ukvarja tudi zbornik, ki so ga pripravili v Inštitutu dr. Antona Korošca.

Prodaja premoženja Mebla Holding ne steče

Stečajna upraviteljica družbe Meblo Holding premoženja dolžnika ni uspela unovčiti v predvidenih rokih, zato je sodišču predlagala podaljšanje postopka. Prodaja premoženja se zamika predvsem zaradi zahtevkov za priznanje izločitvene pravice na nepremičninah, še odprtih sodnih postopkov in covida-19, ki tudi vpliva na to.

Pred vrati je druga faza prenove ajdovskega skejt parka

Po lanskem zatišju zaradi epidemije bodo v Športnem parku Pale v kratkem začeli drugo fazo prenove mestnega rolkarskega parka. Sodobno zasnovan poligon bo primeren za začetnike in za izkušene uporabnike. Dela bodo stala 70.000 evrov, končali naj bi jih do začetka maja.

Zemljišče v Industrijski coni v Izoli je na dražbi kupilo podjetje Agrolit

Občinsko zemljišče v Industrijski coni med kmetijsko-vrtnarsko prodajalno Agrolit in poslovno-stanovanjskim objektom Pergar je na ponedeljkovi dražbi kupil Urban Grošelj, direktor podjetja Agrolit s sedežem v Litiji. Ker je bil edini dražitelj, je zemljišče dobil po izklicni ceni 164.553 evrov brez davka.

Popravki ukrojili sežanski proračun

Sežanski občinski svet je prejšnji teden soglasno sprejel proračun za letošnje leto. A pred tem je enajst svetnikov vložilo in izglasovalo dokaj obsežen amandma, s katerim so prerazporedili 184.000 evrov na več postavkah. Med drugim so zmanjšali vsoto za komunalno urejanje v Lokvi.

Na sojenju doktorju Oskarju je pričala tudi njegova žena Irina

Zaradi smrti Ajdovke Ave Curk, ki je umrla pred sedmimi leti, na novogoriškem sodišču sodijo Hrvatu Franju Keleminoviću ali doktorju Oskarju, kot se je predstavljal. Tožilstvo mu očita mazaštvo in oderuštvo, 64-letnik pa trdi, da nič v obtožbi ne drži. Svojega zagovora še ni podal, sodišče pa je tokrat zaslišalo tudi njegovo ženo in onkologa pokojne Ajdovke.

Rekonstrukcija iz virtualnega v realno

Še jutri - v podaljšku - je v izolski Galeriji Insula odprta konceptualna fotografska razstava Vlada Bernetiča z naslovom Rekonstrukcija realnosti. Fizična postavitev je bila nared že pred letom dni, vendar se je zaradi omejitev in zaprtja galerij zgodila najprej v virtualnem okolju konec januarja. Pred dobrim tednom je galerija končno sprejela tudi prve obiskovalce.

Tradicija tokrat ne bo štela

Vsak ima svoje težave. Pri obeh tekmecih, ki bosta v času kosila odprla 23. krog prve lige, se jih je v zadnjem obdobju nabralo kar nekaj. Tabor bo doma skušal prekiniti negativen niz, še več pritiska pa naj bi bilo nad nogometaši Maribora.

Zimsko prvenstvo, pomladne temperature

Jutri bo v Oberstdorfu uradna otvoritev svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, na Rogli pa odštevajo dneve do ponedeljkovega začetka svetovnega prvenstva deskarjev v alpskih disciplinah.


Najbolj brano