Ukrajina toži Rusijo na sodišču v Strasbourgu zaradi načrtnih umorov

Ukrajina je na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila tožbo proti Rusiji zaradi načrtnih umorov domnevnih nasprotnikov. Kijev očita Moskvi, da izvaja umore v Rusiji in na ozemlju drugih držav zunaj območja oboroženega konflikta.

Ukrajina je na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila 
tožbo proti Rusiji zaradi načrtnih umorov domnevnih nasprotnikov.  Foto: STA
Ukrajina je na Evropskem sodišču za človekove pravice vložila tožbo proti Rusiji zaradi načrtnih umorov domnevnih nasprotnikov.  Foto: STA

STRASBOURG > Ukrajina v tožbi, ki jo je vložila minuli teden, Rusiji tudi očita, da ni izvedla preiskav teh umorov in da je organizirala namerno prikrivanje, da bi preprečila prizadevanja za odkritje odgovornih. Sodišče v Strasbourgu ni podalo nobenih podrobnosti o očitanih umorih.

Kijev očita Moskvi tudi kršenje določb evropske konvencije o varstvu človekovih pravic o pravici do življenja.

To je deveta meddržavna tožba Ukrajine proti Rusiji na Evropskem sodišču za človekove pravice, od tega v Strasbourgu v štirih primerih še odločajo o svoji pristojnosti.

Ukrajina toži Rusijo zaradi sestrelitve letala Malaysian Airlines julija 2014 na vzhodom Ukrajine, številnih kršitev konvencije na polotoku Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 priključila, ter pomorskega incidenta v Kerški ožini leta 2018, med katerim je Rusija zajela tri ukrajinske vojaške ladje in njihovo posadko.


Najbolj brano