Še ena piranska blamaža

Z zadnjo odločitvijo ustavnega sodišča, da razveljavi tri prostorske načrte, je piranska občina doživela še eno blamažo. Čeprav se občinske strukture in tamkajšnji uradniki že desetletja ukvarjajo s podobnimi ureditvenimi načrti, s katerimi določajo dovoljene načine gradnje, so v postopku uveljavljanja odlokov naredili nedopustno napako. Izkazalo se je namreč, da je tedanji župan Peter Bossman kršil pravico svojih občanov do referendumskega odločanja, po domače bi rekli do demokracije. Nekaj občanov se namreč s predlagano pozidavo pod Belim križem ni strinjalo, zato so akte, ki so bili na občinskem svetu sicer sprejeti z velikansko večino, skušali izpodbijati s pobudo za referendum. Podobno kot je to nedavno storil Boris Popovič s pobudo za zavrnitev sprejetega prostorskega načrta Centralni park, nekdanjo Mandarićevo parcelo oziroma Toncity. A na koprski občini so po proučitvi primera Popoviču omogočili zbiranje podpisov in omenjenega odloka niso objavili v uradnem listu, temveč so ga zadržali do sodnega epiloga oziroma rezultatov referenduma. V Piranu pa so pred več kot dvema letoma civilno iniciativo arogantno zavrnili, čeprav je vsakemu nevtralnemu opazovalcu bilo takoj jasno, da s tem kršijo pravice občanov.

Kaj je bil resnični motiv za hitenje Bossmanove uprave in nezakonito objavo odloka, ni znano, saj se tedanji akterji izmotavajo in prelagajo odgovornost na druge. Nekateri med njimi še sedijo na stolčkih občinske uprave. A si bodo kljub temu odgovornost za to pravno katastrofo morali porazdeliti predvsem nekdanji župan in njegova pravna služba, ki bi ga morala pri uveljavitvi odloka zaustaviti, ob njih pa še tedanji direktor občinske uprave in vodstvo Socialnih demokratov, ki je tedaj vodilo piransko občinsko politiko. Vsi skupaj lahko samo upajo, da v tistih dveh mesecih, kolikor so novi odloki veljali, res nihče od lastnikov parcel ni vložil dokumentacije za gradbeno dovoljenje ali prodal parcele novim lastnikom. V tem primeru bi investitorji najbrž bili upravičeni do podobnih odškodnin, kot jih je od izolske občine dobilo podjetje R-Mercuri. In če bo do tega res prišlo, potem bi bilo prav, da te odškodnine ne poravnajo piranski občani prek občinskega proračuna, ampak kar osebe z imenom in priimkom, ki so zašuštrale vso zadevo.

Kaj je bil resnični motiv za hitro objavo odloka, ni znano, saj se tedanji akterji izmotavajo in prelagajo odgovornost na druge.


Preberite še


Najbolj brano