Prvi mož CPK ni priznal krivde

Igor Ukota, predsednik upravnega odbora CPK, je v ponedeljek na koprskem okrožnem sodišču zanikal krivdo za očitke specializiranega državnega tožilstva. V sodni dvorani bo s svojo obrambo poskušal dokazati, da očitki o zlorabah in spornem menedžerskem prevzemu, ki se vlečejo že vse od hišnih preiskav v letu 2016, ne držijo.

 Sporen menedžerski prevzem CPK se seli v sodno dvorano. Foto: Helena Race
Sporen menedžerski prevzem CPK se seli v sodno dvorano. Foto: Helena Race

KOPER > Na koprskem sodišču se je s predobravnavnim narokom začel sodni postopek zaradi domnevno spornega menedžerskega prevzema CPK. Na zatožno klop je sedel predsednik upravnega odbora CPK Igor Ukota, ki mu tožilstvo očita zlorabo položaja “Absolutno nisem kriv,” je Ukota po poročanju Radia Koper odgovoril sodnici Orjani Trunkl.

Specializirano državno tožilstvo obtožnice še ni predstavilo. Spisalo jo je po sodni preiskavi, ki je sledila kazenski ovadbi Nacionalnega preiskovalnega urada. Njihovi preiskovalci so pred petimi leti obiskali podjetje CPK in nekatere druge naslove. Med drugim so preiskovali, kako je podjetje Numina, v kateri je 100-odstotni lastnik Ukota, postalo lastnik 80-odstotnega deleža CPK.

CPK naj bi najel posojilo, denar pa naj bi prek družbe Deorum, kjer je ustanovitelj soobotoženi Tomaž Dolgan, prišel do Numine. Nekatera kazniva dejanja so sicer od hišnih preiskav v letu 2016 že zastarala.

Obramba Igorje Ukote se bo, kot je poročal Radio Koper, pri dokazovanju, da očitki tožilstva ne držijo, opirala tudi na pravno mnenje Mihe Juharta, da je do leta 2008 glede menedžerskih prevzemov veljala nejasna zakonodaja, nakup delnic CPK pa je bil sklenjen dve leti pred tem. Predlagali so zaslišanje več prič, ki bi lahko potrdile, kako je Ukota iskal strateškega kupca za gradbeno družbo in da se je zamisel o odkupu prek Numine rodila zaradi grožnje sovražnega prevzema s strani Primorja. Sojenje se bo predvidoma začelo marca.

Tožilstvo je obtožbo vložilo tudi proti družbi Numina in Tomažu Dolganu, ki se je sodišču pred kratkim opravičil, saj je na daljšem bolniškem dopustu. Sodnica je postavila izvedenca medicinske stroke, ki bo preveril razloge za opravičilo. Njegov zagovornik Janez Starman nam je pred časom povedal, da se je iz prvotne razvpite zgodbe pokazala realna slika, da v tem primeru ni šlo za kaznivo dejanje.

Kot smo poročali, tožilstvo obtoženim očita, da so CPK s kaznivimi dejanji oškodovali za 3,7 milijona evrov. Sodišče je tak znesek zavarovalo in Numini prepovedalo razpolaganje z delnicami CPK-ja. Konec novembra je sodišče zavarovanje podaljšalo še za leto dni in zavrnilo predlog, da bi domnevno premoženjsko korist zavarovali na drugačen način, na sodni depozit bi po pravnomočnosti sklepa nakazali nekaj več kot štiri milijone evrov.


Najbolj brano