Poklukarja za ministra podprlo 50 poslancev

Ministrstvo za zdravje je dobilo novega ministra Janeza Poklukarja, vladna koalicija pa je ob glasovanju o njem izvedela, kako trdno podporo ima v državnem zboru. Za Poklukarja je glasovalo 50 poslancev, poleg koalicijskih tudi poslanci SNS in štirje poslanci Desusa.

DZ je z 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza 
Poklukarja za ministra za zdravje. Foto: STA
DZ je z 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Foto: STA

LJUBLJANA >“Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu,” je takoj po prisegi povedal zdravstveni minister Janez Poklukar. “Naši pacienti, zaposleni v zdravstvu in vsi Slovenci si to zaslužimo, zato vas vse vabim h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju,” je povabil poslance.

Desusovi poslanci tokrat na koalicijski strani

Od 85 prisotnih poslancev jih je za Poklukarja glasovalo 50. Poleg koalicijskih SDS, NSi in SMC so ga podprli še poslanci SNS, oba manjšinska poslanca ter štirje poslanci Desusa (peti se je vzdržal). Proti je bilo 31 poslancev.

42-letni Janez Poklukar na ministrstvo za zdravje prihaja iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je bil od leta 2019 generalni direktor. Pred tem je kot direktor iz rdečih številk potegnil jeseniško bolnišnico.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je funkcijo zdravstvenega ministra od decembra opravljal sam, je svojega naslednika pred poslanci pohvalil kot odličnega poznavalca slovenskega zdravstvenega sistema, ki je pri svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal visoke vodstvene kompetence. Pod vodstvom Poklukarja je UKC Ljubljana omogočil zdravljenje velikega dela covidnih bolnikov, je izpostavil Janša. UKC je v desetih dneh dokončal prostore, ki so jih pred tem gradili dvanajst let, in jih predal v uporabo za oskrbo bolnikov s covidom, je dodal.

V koaliciji o Poklukarjevih sposobnostih nimajo dvomov. Pričakujejo, da se bo uspešno spopadel z nakopičenimi sistemskimi težavami, kot so čakalne dobe, uveljavil sistem dolgotrajne oskrbe in ustrezno odgovoril na potrebe, ki jih je v ospredje postavil na svoji predstavitvi. Te potrebe so krepitev primarnega zdravstva, zagotovitev dodatnega denarja za zdravstvo, predrugačenje dopolnilnega zavarovanja, ločitev javnega in zasebnega zdravstva, najprej pa prebroditev epidemije covida-19.

Branko Simonovič je v imenu poslanske skupine Desus napovedal, da bodo Poklukarja podprli, ker menijo, da pozna “ključne teme, ki tarejo zdravstveni sistem in posledično uporabnike.” Iz njegove predstavitve so videli, da imajo skupni cilj, to je široko dostopno javno zdravstvo, kar je izhodišče tudi za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Veseli jih tudi, da je Poklukar med ključne teme dal dolgotrajno oskrbo.

Ponudil premalo rešitev

V ostalih strankah opozicije o Poklukarju pravijo, da pozna težave v zdravstvu, ponudil pa je premalo rešitev zanje. Čeprav mu priznavajo uspešno delo v preteklosti, prihaja v vlado, ki po njihovi oceni ni uspešna. “Imamo resen problem, zakaj bi podprli kandidata - tudi če bi bil dober - v slabi vladi,” je dejal Jani Möderndorfer v imenu LMŠ. Alenka Bratušek (SAB) je opozorila, da se bo novi minister “težko znašel” v vladi, kjer ima vse niti v rokah Janša.

“Zakaj bi si kdorkoli, ki se ima za zagovornika javnega zdravstva, želel v vlado Janeza Janše in to eno leto pred volitvami?” se je spraševal Miha Kordiš iz Levice.


Najbolj brano