Čehom zaradi covidnih bolnikov znova zmanjkuje prostora v bolnišnicah

Število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno bolnišnično nego, je na Češkem znova nevarno naraslo. Intenzivni oddelki so namreč polni in se bližajo robu zmogljivosti, je sporočilo češko ministrstvo za zdravje. Za pomoč bi zato Praga lahko zaprosila sosednjo Nemčijo.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

PRAGA > Češka je sicer država, ki je po številu novih okužb na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh - ta incidenca se nevarno približuje 1000 - v pandemiji ne le najhuje prizadeta država v EU, ampak tudi na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP, sklicujoč se na lastne podatke. Po številu smrti zaradi covida-19 jo medtem prekaša le sosednja Slovaška.

Medtem ko v prvem valu pandemije lani spomladi Češka ni bila med najhuje prizadetimi, se že vse od poletja bolj ali manj bori z zelo visokim številom okuženih in tudi umrlih. Od začetka pandemije so potrdili že več kot 1,16 milijona okužb in več kot 19.500 smrti.

Z današnjim dnem je v državi z 10,7 milijona prebivalcev na intenzivnih oddelkih bolnišnic več kot 1300 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 660 na ventilatorjih, "visoko število" pa celo na napravah za ohranjanje življenjskih funkcij.

"Na intenzivni negi nam bo kmalu zmanjkalo kapacitet," je zato danes opozoril namestnik ministra za zdravje Vladimir Černy. Kot je dejal, sedanjih standardov oskrbe na noben način ne morejo več ohranjati, poleg tega prihaja tudi do nevarnih zakasnitev in preložitev zdravstvene oskrbe bolnikov, ki nimajo covida-19.

Češka vlada bi morala zato po njegovih besedah zdaj uradno zaprositi sosednjo Nemčijo, da sprejme del bolnikov, predvsem tiste iz huje prizadetih zahodnih regij Češke.

Češki minister za zdravje Jan Blatny je bil sicer pred dvema tednoma tarča kritik, ker je zavrnil ponudbo same Nemčije, da Češki pomaga razbremeniti preobremenjeno bolnišnico v zahodnem mestu Cheb.

Češka vlada je sicer odločila, da bodo morali ljudje od prihodnjega četrtka v javnih zgradbah, trgovinah in javnem prometu nositi zaščitne maske tipa FFP2 ali če to ne bo mogoče, dve "navadni" zaščitni maski hkrati.

Na Češkem je še vedno v veljavi zaprtje javnega življenja, odprte so le nujne trgovine in storitve. Z izjemo vrtcev in prvih dveh razredov osnovne šole so zaprte tudi šole. Tri območja, kjer so razmere še posebej zaskrbljujoče, to je v mestih Cheb, Sokolov in Trutnov, je vlada popolnoma zaprla.


Najbolj brano