Za brutalne rope, posilstvo, spolno nasilje 25 let zapora

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v petek Mehmeda Mahmutovića zaradi brutalnih ropov prostitutk, posilstva, spolnega nasilja in nasilništva obsodil na 25 let zapora. Policisti specialne enote so ga junija leta 2019 skupaj s pajdašem prijeli na plaži v Fiesi, od takrat je v priporu.

Petčlanski kazenski senat je Mehmeda Mahmutovića  v petek 
obsodil na 25 let zapora.  Foto: Jaka Gasar - Dnevnik
Petčlanski kazenski senat je Mehmeda Mahmutovića v petek obsodil na 25 let zapora.  Foto: Jaka Gasar - Dnevnik

LJUBLJANA > Obtožnica, ki jo je ljubljansko tožilstvo vložilo proti 35-letnemu Mehmedu Mahmutoviću, državljanu BiH, je dolga. Tožilstvo je v njej popisalo devet brutalnih kaznivih dejanj, ki so se zgodila od aprila do junija leta 2019, več ropov ljubljanskih prostitutk, posilstvo, spolno nasilje. Državna tožilka Tamara Gregorič je v zaključnih besedah za obtoženega predlagala 27 let zapora.

V petek je petčlanski senat, ki ga je vodila sodnica Polona Herman, obtoženemu prisodil 25 let enotne zaporne kazni. Sledil je predlogu tožilstva glede izgona iz države in mu prisodil najdaljši, petletni izgon. Podaljšal mu je pripor, v katerem je od junija 2019, ko so ga policisti specialne enote prijeli na plaži v Fiesi, skupaj s soobtoženim Dušanom Avdićem, srbskim državljanom, ki je bil takrat komaj polnoleten. Na predobravnavnem naroku je krivdo za dva ropa priznal. Sodišče mu je prisodilo pet let in pol zapora.

Mahmutović pred dnevi, ko so bile na vrsti zaključne besede, sploh ni hotel vstopiti v sodno dvorano, na sodišče ga je iz celjskega pripora pripeljala okrepljena ekipa pravosodnih policistov. Po navodilu sodnice so ga skoraj na silo pripeljali do zatožne klopi. Pred koncem sojenja je sodnica prebrala še poročilo Inštituta za sodno medicino glede obtoženčevega zobovja. Ena od prič je namreč povedala, da je na stopnišču videla moškega, ki je odhajal iz stanovanja ene od oropanih prostitutk. Opazila je, da je imel med zobmi vrzel, a v sodni dvorani obtoženi ni hotel odpreti ust. Da bi preverili to okoliščino, je morala sodnica odrediti celo prisilni pregled na Inštitutu za sodno medicino, kjer so potrdili, da nima enega od prednjih zgornjih zob.

Obtoženi je glede očitka, da naj bi posilil prostitutko, navrgel, da gre za nesmiseln očitek. Razen enega od ropov je po poročanju medijev vse očitke zanikal, zato je tudi njegova obramba predlagala senatu, da ga v večji meri oprosti očitkov.

A je senat obtoženega spoznal za krivega petih ropov, v enem primeru sta bili žrtvi dve. Eno je ob tem še posilil, nad drugo pa se je brutalno spolno izživljal. Poleg ropov ga je sodišče obsodilo še zaradi posilstva, spolnega nasilja in nasilništva. Sodišče je Mahmutovića oprostilo plačila sodnih stroškov, žrtvam bo moral plačati manjše odškodnine.

Obtoženi je v vseh primerih ravnal podobno, najprej se je s prostitutkami dogovoril za zmenek, nato pa jim je v stanovanju grozil, jim v glavo nameril pištolo. Prisilil jih je, da so mu ob grožnjah s smrtjo in udarcih povedale, kje imajo denar. Najbolj surov pa je bil zadnji primer, ko sta skupaj z Avdićem oropala prostitutki, Mahmutović je eno posilil, nad drugo pa se je spolno izživljal. nr


Najbolj brano