V Olmu bosta dva nova stolpiča

Na območju Nad Dolinsko v Olmu bodo poleti začeli graditi dva stolpiča s 120 javnimi najemnimi stanovanji. Prvega s 73 stanovanji bosta skupaj gradila koprski javni stanovanjski sklad in republiški stanovanjski sklad, medtem ko bo drugega s 47 stanovanji gradil republiški sklad sam.

Takšen bo pogled na niz stolpičev na območju Nad Dolinsko v 
Olmu.   Foto: MOK
Takšen bo pogled na niz stolpičev na območju Nad Dolinsko v Olmu.  Foto: MOK

KOPER > Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko novih 120 stanovanj na območju Nad Dolinsko v Olmu zgradili do konca prihodnjega leta. Ker gre pri 73 novih stanovanjih za skupen projekt, bosta sklada sodelovala tudi pri iskanju primernega gradbinca, sta se dogovorila. Tako bosta prihodnji mesec objavila javno naročilo za izbiro izvajalca del.

Prvi stolpič bi začeli graditi maja. Naložbo so ocenili na približno 7,5 milijona evrov. Koprska občina je za ta namen skladu zagotovila komunalno opremljeno zemljišče in ga oprostila plačila komunalnega prispevka.

7,5

milijona evrov bo stala gradnja 73 javnih najemniških stanovanj Nad Dolinsko v Olmu

Republiški sklad bo solastnik nepremičnine, medtem ko bo vse postopke za najem stanovanj vodil koprski stanovanjski sklad. Novi domovi bodo namenjeni izključno Koprčanom. Spomnimo, da je na razpis pred štirimi leti prispelo 707 vlog, v skladu imajo prednostni seznam upravičencev za neprofitni najem. Kljub temu je slišati, da tehtajo tudi možnost objave novega razpisa, a tega še niso dorekli.

Sicer pa bodo poleti začeli graditi tudi drugi stolpič, v katerem bo republiški stanovanjski sklad uredil 47 javnih najemnih stanovanj. Zaključek gradnje so predvideli konec prihodnjega leta.

Kaj pa parkiranje?

Pod vsakim od stolpičev je predvidena tudi gradnja parkirne etaže, ob enem od blokov pa je v načrtu še ureditev manjšega zunanjega parkirišča.

“V postopku je tudi vloga za gradbeno dovoljenje za tretji stolpič. V njem bo v začetku leta 2023 na voljo dodatnih 43 stanovanj,” pojasnjuje direktor republiškega sklada Črtomir Remec. Pravi, da bodo oba bloka s skupno 90 stanovanji namenili mladim družinam do 29 let z otroki in mladim, ki bodo za bivanje plačevali stroškovno najemnino.

V soseski Nad Dolinsko bo tako v prihodnje skupno na voljo približno 170 novih stanovanj, naložba pa težka kar 20 milijonov evrov.


Najbolj brano