V novi številki Primorskih novic preberite

Tesna povezava s Kmetijsko zadrugo Tolmin in Mlekarno Planika je posoške živinorejce zavarovala pred vplivom epidemije. Čeprav se je prodaja v trgovinah zmanjšala, so od članov zadruge v celoti odkupili pridelano mleko in meso po istih cenah kot pred epidemijo. Nadaljujejo s prizadevanji za vzpostavitev eko regije v goratem območju. Država obljublja podporo.

Večina posoških kmetij že deluje na ekološki način, tudi če nimajo 
certifikata. Foto: Leo Caharija
Večina posoških kmetij že deluje na ekološki način, tudi če nimajo certifikata. Foto: Leo Caharija

Slovenija gre proti rumeni, Istra pa je sredi rdeče

Prvi konec tedna po odpravi omejitve gibanja se je povečal obisk turističnih krajev, gneča pa je bila tudi v trgovinah. Za preveč sproščeno obnašanje še ni pravi čas, opozarjajo pristojni. Obalno-kraška regija, kamor se je konec tedna na izlet odpravilo veliko obiskovalcev iz notranjosti države, je regija, kjer je število okužb zaskrbljujoče.

Srenji Dolina so po 90 letih vrnili zemljo

Slovenski jusarji v zamejstvu so izbojevali še eno pomembno sodno bitko, pomembno tudi za druge srenje in juse v Italiji in Sloveniji. Srenja Dolina je po 20 letih dokazovanja po sodni poti dosegla razveljavitev sodbe iz leta 1931, ki jim je odrekla lastninsko pravico do 230 hektarjev zemlje od Boljunca do Socerba in Žavelj.

Inovativni celo z insekti za prehranske dodatke

V podjetju Šraml izdelujejo celovite rešitve za predelavo grozdja in sadja ter opremo za polnjenje vina, sokov in drugih izdelkov. Lani so zaradi slabših napovedi poslovne cilje zastavili nižje, a so jih z veliko dobre volje in trdega dela vseeno presegli s skoraj desetodstotno rastjo poslovanja. Med njihovimi inovativnimi projekti je iskanje rešitve za predelavo insektov za prehranske dodatke.

Dražbo za območje izolske ladjedelnice so preklicali

V četrtek bi moral Dutb izpeljati javno elektronsko dražbo za nakup kompleksa nekdanje izolske ladjedelnice, za katerega je pričakoval vsaj 6,610.000 evrov brez davka. Toda napovedane dražbe ne bo, ker do izteka roka v petek nihče ni vplačal 50.000 evrov varščine.

Občina bi legalizirala poligon za motoriste pri Kovčicah

Hrpeljsko-kozinska občina je v letošnji program ravnanja z nepremičninami vključila tudi nakup dveh parcel pri Kovčicah, skupaj merita 35.000 kvadratnih metrov. Tu bi občina, v kolikor bo lahko spremenila njuno namembnost, uredila oziroma legalizirala poligon za motorna kolesa in ga dala v upravljanje. Za zemljišči, ki sta v zasebni lasti, je v proračunu rezervirala 58.000 evrov.

Tudi v Sežani proti zajetju na Suhorici

Tudi sežanski občinski svet je sprejel sklep, v katerem je zapisal, da “akumulacija Padež/Suhorica ni primerna rešitev celostnega sistema za zagotavljanje pitne vode za območje Istre, Krasa, Brkinov ter notranjsko-kraške regije”. Županu Davidu Škabarju pa je naročil, naj v Sežano povabi ministra za okolje in prostor.

Oskrbo bi razširili, a tudi pocenili

Po novem bodo tudi starejši v občini Kanal pomoč na domu lahko naročali med vikendi. In ker je povpraševanja veliko, bo te storitve tam opravljalo pet oskrbovalk, ne več štiri. Oskrba bo za uporabnike dražja. Vse to so potrdili svetniki občine, ki pa so imeli dosti pripomb nad stroški službe. Niso prepričani, da so obračunani realno.

Odpuščeni policist in policijski sindikalist Gregor Lahajnar toži policijo

Na današnji prvi obravnavi tožbe odpuščenega policista Gregorja Lahajnarja proti policiji sprti strani nista našli skupnega jezika, zato bo sodnica v začetku aprila začela vsebinski del sojenja. Zaslišala bo številne priče, med njimi tudi sedanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja in direktorja koprske uprave Igorja Ciperleta.

Si Jud? Ne, sem dobro.

Judovski humor, modrosti v jidišu, glasba, razčiščevanje zgodovine, kajpada holokavst in pa vprašanje, kdo je na begu pred nacisti prodal naslovnih pet kilogramov sladkorja in z zaslužkom med vojno pomagal ostarelemu paru v Trstu, ki je skrival tri judovska dekleta ... Vse to se je spletlo v spletni premieri predstave 5 kil sladkorja.

Bravo kot glavobol za Vanolija

Minuli krog državnega prvenstva je Olimpiji ponudil lepo priložnost, da si ustvari še nekaj prednosti pred Mariborom, ki je doma izgubil s Celjem. Toda zmaji več kot 0:0 v Kidričevem niso iztržili. Gorica se je v Murski Soboti borila, kolikor se je lahko. Koper in Tabor sta zašla v krizo in bosta za izhod iz nje najbrž rabila nekaj časa.

Dve medalji povsem realen cilj

Običajno so na nordijskih svetovnih prvenstvih (SP) največja rezultatska pričakovanja slonela na ramenih smučarjev skakalcev. Letos je položaj drugačen, daleč največ možnosti za odličje ima ženski del ekipe. Tako v teku, predvsem pa optimizem velja za slovenske orlice na smučeh.


Najbolj brano