Umetnost iz betona

Beton je več kot zgolj gradbeni material, ki je zaznamoval 20. stoletje.

Iznajdba betona je človeštvu omogočila gradnjo trajnejših, mogočnejših in tudi lepših stavb, ki nam nudijo dolgoletno in zanesljivo zaščito pred elementarnimi silami narave. Vsakdo, ki je že obiskal Rim, si je zagotovo ogledal Panteon in Kolosej. Slavni antični zgradbi, ki nas s svojo veličino vedno znova očarata, sta se stoletja ohranili tudi zahvaljujoč trdni strukturi rimskega betona, ki je temeljil na hidravličnem cementu z veliko bistvenimi lastnostmi, podobnimi modernemu sodobnemu portland cementu.

Beton je tudi kreativno orodje, ki ga uporabljajo umetniki.

Uporaba betona še zdaleč ni omejena le na gradbeništvo in arhitekturo. Uporabljajo ga tudi notranji oblikovalci. Zaradi izjemnih vodotesnih lastnosti je dekorativni beton idealna rešitev za tuše, kopalnice in umivalnike, pa tudi za dekorativne izdelke kot so svečniki, korita za rože in vaze.

Do petdesetih let 20. stoletja je umetnost oblikovanja betona prerasla v mednarodno razširjen in prepoznaven slog, ki se je širil po vsej Evropi in tudi v Latinsko Ameriko. V Braziliji je najbolj znan kip Jezusa Kristusa v slogu art deco s pogledom na Rio de Janeiro. Kip, ki tehta 635 ton in je zgrajen iz armiranega betona, je eno izmed sedmih čudes sveta in med najbolj obiskanimi spomeniki na svetu.

Svoje mesto je beton dobil tudi v umetnosti. »Concrete Art« je bilo gibanje sredi dvajsetega stoletja, ki ga je populariziral švicarski umetnik in oblikovalec Max Bill.

Max Bill, Continuity, 1986, Frankfurt am Main.

V umetnosti izdelovanja iz betona se lahko preizkusite tudi sami.

In se tako sami prepričate o estetski uporabnosti betona. Z mešanico kompleta “ART beton”, ki ga izdeluje in prodaja podjetje za zaposlovanje invalidov Inde, ki je del skupine Salonit, imate možnost, da se sami preizkusite v ulivanju in ustvarjanju edinstvenih betonskih izdelkov, ki bodo popestrili vaš dom.

Dajte svoji domišljiji krila in sprostite svojo kreativnost. Več o Art betonu, ki ga lahko tudi barvate, lahko izveste na www.art-beton.si.


Najbolj brano