Tonin in Počivalšek za misijo EU o medijski svobodi v Sloveniji

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je danes na twitterju predsedniku vlade Janezu Janši predlagal, naj vlada v Slovenijo povabi misijo Evropske unije, ki bi preiskala stanje medijske svobode v Sloveniji. Toninov predlog je na twitterju podprl prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, Janša pa je oba tvita poobjavil.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin Foto: Nebojsa Tejic
Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Tonin je danes tvitnil, da bi podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova o stanju medijske svobode v Sloveniji največ izvedela, če bi k nam napotila "fact-finding mision", torej misijo za ugotavljanje dejstev.

"Štejejo samo dejstva, ostalo je politikanstvo," je še zapisal Tonin.

Toninovemu pozivu se je na twitterju pridružil minister Počivalšek. "Če imajo v Bruslju samo (dez)informacije z ene strani, ne morejo imeti celovite slike stanja, zato bi bil obisk komisarke Jourove dobrodošel," je ocenil.

Položaj medijev v Sloveniji je bil nazadnje predstavljen v spletnem mediju Politico. Avtorico članka je premier Janša na twitterju obtožil, da laže. Na njegove obtožbe se je odzvala Evropska komisija. V odzivu so v Bruslju izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Premier Janša je isti dan na twitterju zapisal, da "z velikim veseljem sprejmemo v Sloveniji kakršnokoli delegacijo katerekoli institucije, ki bi skušala dokazati, da so večinski mediji pod nadzorom slovenske vlade. Verjetno bi zadoščal že nekaj urni obisk s korektnim prevajalcem, recimo med 18.00 in 22.30 zvečer, pa bi bilo vse jasno".


Najbolj brano