Putin in Lukašenko o tesnem sodelovanju med državama

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko sta na današnjem srečanju v ruskem Sočiju izpostavila, da njuni državi tesno sodelujeta. Po srečanju sta se skupaj odpravila na smučanje.

SOČI "Ne mine dan, da najini sodelavci ne bi govorili in reševali problemov," je Putin dejal na srečanju z beloruskim kolegom, ki so ga deloma prenašali na ruski državni televiziji. Lukašenko pa je Putina označil za človeka, ki mu stoji ob strani.

Ruski predsednik je napovedal, da bo njegova država sosedi dostavila dodatne zaloge ruskega cepiva proti covidu-19. "Moči moramo združiti tudi z našimi evropskimi kolegi," je še dejal Putin glede boja proti pandemiji covida-19.

Predsednik Belorusije se je svojemu ruskemu kolegu, s katerim sta se nazadnje srečala septembra lani, zahvalil za finančno pomoč beloruskemu gospodarstvu. Putin je glede tega poudaril, da je gospodarsko sodelovanje med državama pomembnejše od ruske pomoči.

Vsaj glede na del pogovora, ki so ga prenašali po televiziji, pa voditelja nista govorila o protestih, ki že pol leta pretresajo Belorusijo zaradi spornih predsedniških volitev. Na volitvah je po uradnih podatkih slavil dosedanji predsednik, česar pa opozicija ne priznava. Rezultatov volitev prav tako ne priznava Evropska unija, ki je proti Lukašenku in njegovim sodelavcem uvedla tudi že sankcije.


Najbolj brano