Poljska in Ukrajina pozvali k ustavitvi gradnje plinovoda Severni tok 2

Poljski in ukrajinski zunanji minister sta pozvala k ustavitvi gradnje plinovoda Severni tok 2, saj po njunem mnenju predstavlja poizkus "sabotaže evropske energetske varnosti". V zapisu za časnik Politico sta Zbigniew Rau in Dmitro Kuleba zapisala, da je Severni tok 2 že dovolj prizadel Zahod in da je prišel čas, da se projekt ustavi.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

VARŠAVA > Zunanja ministra sta po poročanju poljske tiskovne agencije PAP zapisala, da imajo lahko ZDA ključno vlogo pri ustavitvi kontroverznega projekta, s katerim želi Rusija pod Baltskim morjem dobavljati plin v Nemčijo.

Zbigniew Rau in Dmitro Kuleba sta zapisala, da je bil projekt na začetku v letu 2011 predstavljen kot način za diverzifikacijo virov plina za Evropo. "V resnici pa je način za sabotažo evropske energetske varnosti," sta navedla in ameriškega predsednika Joeja Bidena pozvala, da naredi vse, da se projekt ustavi.

Prepričana sta, da je Rusija, ko se je osrednja Evropa pri dobavi plina obrnila na zahod, storila vse, da bi povzročila motnje v dobavi, ko je prekinila dobavo Ukrajini.

Plinovod Severni tok 2, ki je že skoraj zgrajen, bo podvojil količino ruskega zemeljskega plina, ki v Nemčijo priteče čez Baltsko morje. Na ta način bi si Nemčija lahko v obdobju, ko se poslavlja od premoga in jedrske energije, zagotovila ugodno energetsko oskrbo. Kritiki z ZDA na čelu medtem trdijo, da bo plinovod povečal energetsko odvisnost Evrope od Rusije.

Trasa plinovoda Severni tok 2 poteka pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Plin - letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov - naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca lanskega leta, a se je časovnica zamaknila tudi zaradi ameriških sankcij.


Najbolj brano