Kampanja Samo ja pomeni ja napreduje v zbiranju podpisov in širitvi razprave

Predstavniki Inštituta 8. marec so predlog redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu ja pomeni ja danes predstavili v Mariboru. Z dosedanjim potekom zbiranja podpisov so zadovoljni, s kampanjo pa poskušajo poleg uvajanja zakonodajnih sprememb tudi širiti razpravo o nesprejemljivosti spolnega nasilja.

V ospredju Kristina Krajnc iz Inštituta 8. marec

 Foto: Andreja Sersen Dobaj/STA
V ospredju Kristina Krajnc iz Inštituta 8. marec  Foto: Andreja Sersen Dobaj/STA

MARIBOR > "Razumemo, da sprememba zakonodaje ni čudežna palčka, ki bo ozdravila našo družbo ter odpravila spolno nadlegovanje in nasilje. Lahko pa spremeni miselni okvir, kako razmišljamo o spolnem nasilju, ter širi kaznovalno polje in omogoča učinkovitejši pregon storilcev," je v izjavi za medije na Trgu svobode dejala predstavnica inštituta Kristina Krajnc.

V Mariboru je h kampanji Samo ja pomeni ja pristopil Kolektiv ZIZ, ki sicer deluje na področju uprizoritvenih umetnosti in aktivizma. "Od nekdaj zastopamo stališče, da je osebno tudi politično. To pomeni, da vsako poseganje v osebne meje in telo odraža politično in družbeno stanje patriarhalnega sistema, ki reproducira neenakosti na vseh ravneh," je dejala predstavnica kolektiva Barbara Polajnar.

Po navedbah Inštituta 8. marec je trenutna ureditev spolnega nasilja in posilstva v kazenskem zakoniku zastarela in družbeno nesprejemljiva, kar je eden od glavnih razlogov, da žrtve o tem velikokrat molčijo.

Leta 2018 so zagnali akcijo #jaztudi, v okviru katere še danes zbirajo anonimna pričevanja o spolnem nasilju in spolni zlorabi. Doslej se je nabralo že več kot 200 pričevanj iz različnih slovenskih krajev; po razkritju osebne izkušnje igralke Mie Skrbinac jih prejmejo v povprečju skoraj tri na dan.

V podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja, ki so ga predstavili na začetku tega meseca, so doslej zbrali nekaj več kot 4000 podpisov državljank in državljanov. Potrebujejo jih torej še manj kot tisoč. Državljani in državljanke lahko oddajo svoj podpis podpore osebno na kateri koli upravni enoti ali pa elektronsko preko e-uprave.

Model ja pomeni ja, ki ga predlagajo, po navedbah Inštituta 8. marec razbremeni žrtve občutkov krivde, ki jih nalaga trenutna pravna ureditev spolnega nasilja in posilstva. V obstoječi ureditvi morajo žrtve dokazovati, da so se upirale, saj se dvomi, ali so se upirale dovolj, medtem ko uvedba modela ja pomeni ja jasno in enoznačno sporoča, da je telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo.


Najbolj brano