Alenka Forte: “Premišljeno izbirajmo svoje destinacije za izlet po Sloveniji”

Prvi konec tedna, ko so bile sproščene omejitve gibanja na občine, je bilo v nekaterih turističnih krajih zaznati veliko gneče. “Premišljeno izbirajmo svoje destinacije za izlet po Sloveniji,” je zato na novinarski konferenci svetovala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte in dodala, da ima država veliko lepih krajev in da je bolje izbrati takšnega “ki ni tako turistično obljuden”. Kot je še dejala, se izboljšujejo razmere v bolnišnicah, tako da bolnišnici Topolšica in Sežana nista več covidni.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte Foto: Tamino Petelinsek/STA
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Konec tedna je bila velika gneča tudi v nakupovalnih središčih, je opozorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, pri tem pa opomnila, da je pri sproščanju zaščitnih ukrepov pomembno, “da se ne sprostimo preveč” oziroma da še naprej upoštevamo zaščitne ukrepe - držimo ustrezno medsebojno razdaljo, nosimo zaščitno masko, razkužujemo roke, nakupe opravimo hitro in premišljeno, brez nepotrebnega zadrževanja v trgovinah.

Državna sekretarka je brez oklevanja odgovorila na vprašanje, kaj je po njenem mnenju razlog za večanje števila okužb v istrskih občinah: “Seveda vemo, kaj je razlog: neupoštevanje priporočil. Druženje, neupoštevanje varnostne razdalje, nenošenje mask. Splošni ukrepi so vedno razlog za pojav izbruhov.”

Razmere v bolnišnicah se izboljšujejo

“Smo pa izredno veseli, da se razmere izboljšujejo v bolnišnicah,” je dejala. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 se rahlo niža, prav tako se iz dneva v dan manjša število umrlih.

Na ministrstvu za zdravje so zato pripravili izhodno strategijo za covidne bolnike. “Veste, da je bila v drugem valu Slovenija poklicana k temu, da ima enotno slovensko covid bolnišnico, za kar je bila pripravljena strategija. Zdaj, ko sproščamo število posteljnih kapacitet, pa uvajamo novo strategijo,” je pojasnila. Dodala je, da bo še vedno mogoče, “zdaj, ko bomo šli korak navzdol”, ob neugodnem poteku epidemije stopiti korak nazaj.

Strategija tako predvideva zmanjševanje postelj, namenjenih covidnim bolnikom, glede na epidemiološko situacijo.

Trenutna strategija
V prvi fazi, v kateri smo trenutno, je število hospitaliziranih pod 700. Priporočilo je, da imajo bolnišnice 10 odstotkov vseh zmogljivosti namenjenih za covidne bolnike. Izjema je bolnišnica Golnik, ki zaradi svojega specifičnega poslanstva (pulmoloških bolnikov), zadrži 15 odstotkov posteljnega fonda. “Ta hip sta bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana izvzeti iz covidnih bolnišnic in začenjata s svojim rednim programom,” je povedala Alenka Forte.
Druga faza nastopi, ko število hospitaliziranih covidnih bolnikov pade pod 500 (danes jih je 584). Tedaj bodo bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola izstopile iz enovite covidne bolnišnice in bodo lahko pričele izvajati svoj redni program. V Splošni bolnišnici Jesenice se zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote v drugi fazi ukine covidno intenzivno enoto in se bolnike namešča na Golniku ali v UKC Ljubljana. V urgentnih centrih vse bolnišnice ohranijo sive cone, kjer izolirajo paciente s sumom na covid. Če je pacient pozitiven, se ga glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na strategijo.
V tretjo fazo bomo prešli, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 250. Covidne bolnišnice v tretji fazi ostanejo UKC Ljubljana in UKC Maribor, bolnišnica Golnik ter splošne bolnišnice Celje, Novo mesto in Nova Gorica.
V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih pod 100, pa covidne bolnišnice ostanejo le še ljubljanski in mariborski UKC ter bolnišnica Golnik. V primeru še večjega padca bolnikov, se ukinejo tudi intenzivne postelje na Golniku.

“Zdravstveni sistem se bo torej postopno pričel ukvarjati z rednim programom. Vsak lahko s preventivnim obnašanjem in doslednim upoštevanjem priporočil NIJZ pripomore, da bo naše zdravstvo ponovno lahko normalno delovalo,” je dodala.

Hitro testiranje brez zapletov

O hitrem testiranju pa je povedala, da to brez večjih zapletov poteka po vsej Sloveniji, tekoče, prilagodili so se lokalnemu okolju. Glede na potrebe je ministrstvo za zdravje že prejšnji teden - tudi v evropskem prostoru - objavilo javno naročilo za milijon hitrih testov. Rok za prijave je 10. marec.

Na novinarsko vprašanje glede dokazovanja prebolevnosti s prisotnostjo protiteles pa je odgovorila, da je “strokovna skupina zelo zadržana oziroma ima odklonilno mnenje” do dokazovanja prebolevnosti na ta način. “Prisotnost protiteles še ne pomeni, da je posameznik z njimi zaščiten. Lahko je namreč covid-19 prebolel marca lani z blagimi simptomi. Velja, da zaščita po preboleli bolezni traja do šest mesecev, zato ta protitelesa niso ustrezen pokazatelj, da je nekdo zaščiten,” je pojasnila.


Najbolj brano