Racman vendarle na sodišču

Dobro leto in pol po začetku skrivanja pred roko pravice je postojnski poslovnež Sergej Racman danes vendarle stopil pred koprsko okrožno sodnico. Krivde pričakovano ni priznal, njegova odvetnika pa sta prepričana, da bi morala sodnica iz spisa izločiti vrsto dokazov. Tožilka trdi, da je bil Racman eden od vodij združbe, ki se je okoristila s prostitucijo več kot 400 deklet.

Sergej Racman Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sergej Racman Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Na vprašanje okrožne sodnice Tatjane Cvetičanin, ali razume obtožbo, je 55-letni podjetnik Sergej Racman odgovoril pritrdilno, negativno pa je odgovoril na vprašanje, ali priznava krivdo po obtožnici. S tem se je danes začel dolgo pričakovani proces proti Racmanu, potem ko je spomladi leta 2019 izginil in se pred slovensko roko pravice skrival dobro leto. Policija ga je začela iskati sredi julija 2019, avgusta 2020 so ga pri kontroli prometa odkrili policisti v Kanadi in ga novembra izročili Sloveniji. Od takrat je v priporu.

Racmanu specializirano tožilstvo očita, da je sodeloval oziroma da je bil celo eden od vodij kriminalne združbe, ki naj bi v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici od poletja 2014 do konca januarja 2019 služila z zlorabo prostitucije. To naj bi Racman počel skupaj s soobtoženima mariborskima podjetnikoma Jožetom Kojcem in Dejanom Šurbkom ter Vesno Ternovec in drugimi.

Tožilka Maja Veber Šajn je danes na kratko predstavila obtožnico, v kateri Racmanu očita, da je skupaj s Kojcem in Šurbkom prek družbe Cratos obvladoval klub Marina, v katerem naj bi skupaj z ostalimi obtoženimi organiziral, vodil in nadziral prostitucijo. V petih letih naj bi se po prepričanju tožilstva v Marini prodajalo več kot 400 deklet in žensk, klub pa naj bi obiskalo skoraj neverjetnih 148 tisoč moških. S prodajanjem spolnih storitev naj bi združba zaslužila več kot 21 milijonov evrov.

Odvetnika postala osumljenca

Racman je bil zadnji od obtoženih, ki se je moral še izreči o krivdi, vsi ostali so se tako kot on že izrekli za nedolžne. Tožilka je sodnici danes predlagala, naj znova odloči o dokazih, ki so že pravnomočno izločeni iz sodnega spisa, kar je s predlogi uspelo obrambi drugih obtoženih. Tožilka je pojasnila, da se je status dveh v zgodbo vpletenih medtem spremenil, zato meni, da bi moralo sodišče upoštevati tudi te dokaze. Neuradno naj bi šlo za mariborska odvetnika, zoper katera je tožilstvo sredi novembra predlagalo vložitev neposredne obtožbe. Prav tako zaradi zlorabe prostitucije. Sodišče o tem še ni odločilo.

Na drugi strani pa sta Racmanova odvetnika Mitja Jelenič Novak in Martina Žaucar Hrovatin temu nasprotovala. Odvetnica je predlagala izločitev vrsto drugih dokazov, tistih, ki so jih predlagali tudi drugi odvetniki v tem primeru. Tako kot ostali tudi Racmanova odvetnika trdita, da je bila huda kršitev, ker so tajni delavci policije imeli spolne odnose z dekleti iz Marine. Odvetnik Jelenič Novak je predlagal, kot že drugi odvetniki, zaslišanje vseh deklet, domnevnih žrtev.

Rezervacija s slikami v erotičnem perilu

“To so predlogi obrambe, povsem logično je, da bodo zagovarjali stališče, da je njihov klient nedolžen,” je po koncu predobravnavnega naroka dejala tožilka. “Vendar je tožilstvo prepričano, da imamo trdne dokaze, ki potrjujejo tezo iz obtožbe.” Pojasnila je, da je imel Racman v celotni zgodbi vodilno vlogo. “Sodeloval je pri izkoriščanju prostitucije s tem, ko je kot eden od vodij hudodelske združbe odprl klub Marina na Ajševici,” je pojasnila.

“To ni bil wellness in spa klub, kot so ga predstavljali navzven, to je bil bordel, moški so tja hodili po spolne usluge, ženske pa na delo,” je opisala in razložila, da so morala dekleta lastnikom kluba izročati del zaslužka v obliki vstopnine 70 evrov, kar je bilo enako ceni polurnega spolnega odnosa.

Iz posnetih pogovorov izhaja, da so moški spraševali po številu deklet, kako izgledajo, od kod prihajajo in kakšna je cena, ženske pa, kakšen je postopek rezervacije in kakšna je cena. “Ne poznam nobenega spa ali wellness kluba, v katerem bi bilo treba ob rezervaciji poslati fotografije v erotičnem perilu,” je povedala tožilka.

Iz omaric padal denar

Odvetnik Jelenič Novak pa je menil, da zadeva kar cveti od nezakonitosti v fazi zbiranja dokazov in da so dovoljenja za hišne preiskave temeljila na pomanjkljivih ali zamolčanih informacijah. “Najina stranka v klubu Marina ni igrala nikakršne vloge. Ne poznam prisluha, v katerega bi bil vpleten Sergej Racman. Pri organizaciji in poslovanju kluba ni imel popolnoma nič,” je zatrdil odvetnik.

Povedal je, da bo obramba skušala dokazati, da ni bilo nikakršnega izkoriščanja, da deklet ni nihče omejeval, da jim ni nihče pobiral zaslužka. “Ob preiskavi so iz njihovih omaric padali šopi denarja, vozila so se z dragimi avtomobili, hodila so, kamor so želela …,” trdi odvetnik. Na vprašanje, zakaj so potem dekleta prijavila nasilje italijanski policiji, je odgovoril, da zato, ker jih je izsiljevalo in bilo nasilno nad njimi eno od deklet, ne pa zaposleni v klubu. Danes so se tako končali predobravnavni naroki, kdaj bo sodnica razpisala začetek sojenja, še ni znano.


Najbolj brano