Bil je popolnoma sam in bilo je hladno

Pripovedoval nama je Javier Solana. Spoznal sem ga v začetku devetdesetih let, ko je bil španski zunanji minister, in njegova zgodba se dogaja prav v tistih letih. Ko je govoril, se je smehljal, snemal očala in si brisal oči. To sem doživel samo enkrat v svoji karieri in verjetno nikoli več ne bom med zanj značilnim smehom zatrjeval.

Ruski predsednik Boris Jelcin je sprejel trojico evropskih zunanjih ministrov, med njimi tudi Solano, in predsednika evropskega parlamenta. Pred začetkom pogovora jim je slovesno razdelil posebna, predsednikova pisala in jih prosil, naj jih tudi takoj uporabijo za beleženje njegovih sporočil, namenjenih evropskim vladam. Seveda se je vedelo, da ruski predsednik ne odkloni prav vsakega kozarca postrežene pijače in zdelo se jim je, da tega dne ni bil prav gostobeseden ob zavrnitvah. Jelcin je bil tega popoldneva vesel in je govoril, ministri so poskušali beležiti, a ni šlo. Eden izmed njih, prepričan, da je zgolj z njegovim pisalom nekaj narobe, je kljub vsemu nekaj zapisoval po zraku, drugi trije so se spogledali. Bilo je jasno, pisala niso bila uporabna. Zato niso želela pisati. Jelcin se jim je smejal in jih podučil, da v Moskvi pač ne gre verjeti vsega, kar slišiš, in še manj zaupati tistemu, kar ti pred prihodom obljubljajo, da boš slišal. Potem so se vsi malce nasmehnili, tako po dobri diplomatski navadi in uporabili svoja pisala. Predsednik Jelcin ni skrival veselja ob uspeli potegavščini.

Borellov ponesrečeni obisk Moskve morda le ni bil popoln polom. Najmanj kar smo izvedeli kasneje, je, da imajo ruske oblasti novo orodje za mehčanje posamičnih evropskih držav. Cepivo Sputnik V.

A je bil to povsem drugačen čas, saj se danes nihče več niti ne smeji niti ne nasmiha. 4. februarja 2021 je v Moskvo odpotoval visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borell. Ni bilo povsem jasno, zakaj se je za tako diplomatsko negotov obisk odločil v času novih obračunov ruskih oblasti z opozicijo, saj je bila njegova pot dejansko vnaprej obsojena na neuspeh. Informacije in analize, ki so jih pripravili njegovo sodelavci, so bile slabe in zgrešene. Temeljile so na oceni, da velja ponuditi Moskvi nove oblike evropskega sodelovanja pri gospodarskih projektih in političnih vprašanjih, kjer imata EU in Rusija skupne interese. Da mora Borell pohvaliti rusko cepivo proti pandemiji Sputnik V ter poudariti, da EU ne namerava zgolj zato, ker ponovno kršijo človekove pravice, uvesti novih oblik sankcij.

V petek, 5. februarja, so se vsi dobri nameni sesuli sami vase. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Borella slekel in pustil golega na mrazu. Seveda ne dobesedno, toda videti je bilo še huje. Najprej so mu asistenti med slavnostnim kosilom prinesli prav takrat objavljeno sporočilo, da je Rusija izgnala tri evropske diplomate, ker so se kot opazovalci udeležili demonstracij v podporo Alekseju Navalnemu. Potem so mu sporočili, da z njegovim morebitnim obiskom pri zaprtem Navalnemu ne bo nič, saj ni predal ustrezne zahteve, podpisane in opremljene z ustreznimi dokazili o plačilu upravnih taks na pristojnem sodišču pristojnemu uradniku za sprejem tovrstnih vlog. Ko Borellu ni bilo nič več povsem jasno, mu je Lavrov povedal, da lahko v Rusiji samo ruske oblasti in predsednik Putin odločajo, ali so komurkoli kršene človekove pravice in da jih glede tega ne zanimajo evropske ocene. Ter naj se EU ne vmešava preveč v notranje stvari balkanskih držav in še manj v probleme držav bivšega sovjetskega prostora.

Pa se tu ni končalo, saj sta sledili še dve sporočili. Prvo, da Rusija razume EU kot nezanesljivega partnerja, predvsem zaradi arogantnega obnašanja Nemčije in Francije, in drugo, da je Moskva pripravljena prekiniti stike, če bodo v Bruslju spraševali preveč o stvareh, ki jih ne smejo zanimati, ali celo uvedli nove ukrepe proti Rusiji. Borell bi lahko potem samo še ponudil roko in prekinil obisk. A je ostal samo tiho in se vrnil domov šele v nedeljo, 7. februarja. V svoji zabeležki je napisal, da ruske oblasti združujejo ekonomijo, vojsko in politični nadzor in tako preprečujejo demokracijo in vladavino prava. V evropskem parlamentu je napovedal uvedbo novih sankcij proti Rusiji in za naslednji ponedeljek, 22. februarja, sklical sestanek zunanjih ministrov evropskih držav.

V Moskvi seveda vedo, da imajo v evropskih državah zaveznike, ki bodo omilili vse tiste ukrepe, ki bi lahko resneje škodovali Putinovi oblasti. Tako zaradi velikih posamičnih gospodarskih interesov kot zaradi posebnih političnih simpatij. Zato lahko predvidevamo, da bodo z novimi sankcijami še nekaterim ruskim lastnikom kapitala prepovedali vstop v EU in da bodo njihovi milijoni ali milijarde, shranjene v evropskih bankah, začasno zamrznjeni. Boleče, toda za oblasti v Moskvi nepomembno.

Njihov cilj je drugje in je večji. Borell je ocenil, da želi Rusija razdeliti Evropsko unijo. To niti ne bi bila prav posebej vznemirljiva teza, saj niti ni povsem nova. Le da imajo tokrat na voljo novo politično orodje, s katerim prepričujejo posamične evropske voditelje. Orodje, ki v posameznih državah lahko pomaga tudi do nove volilne zmage in novega mandata oblasti. In je zato vabljivo.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković si je ponujeno darilo že ogledoval. Bil je navdušen. V Zagrebu so zato napovedovali, da bodo v naslednjih dneh prejeli milijon doz cepiva Sputnik V in začeli veliko cepljenje. Določili so že tudi lokacije in rezervirali velike športne dvorane. Ruski veleposlanik v Zagrebu Andrej Nesterko je v torek, 16. februarja, potrdil, da cepivo čaka na hrvaško naročilo in da bo do konca meseca tudi dobavljeno. Zdravstveni minister Vili Beroš je zaradi nedvoumnega navdušenja predsednika vlade zagotovil, da bodo rusko cepivo kupili tudi brez potrebne odobritve evropske agencije za zdravila. Različni mojstri, ki naj bi poskrbeli za tehnične in finančne podrobnosti, so se že zbrali. In v Zagrebu in v Moskvi. Potem pa se je, le dan kasneje, v sredo, 17. februarja zvečer, prav vse spremenilo.

Plenković je sklical sestanek vodstva vladajoče stranke. Dobil je sporočilo, ki ga ni mogel preslišati. In v skladu z njim je tudi ravnal. Odločili so, da Hrvaška ne bo kupila cepiva Sputnik V, dokler ne bo dobilo pozitivne odobritve evropske agencije, saj da ne želi prevzeti odgovornosti za uporabo nepreverjenega zdravila. Plenković je tudi odkril, da Moskva niti še ni začela osnovne procedure za odobritev cepiva na evropskem trgu, da ga torej ponujajo bolj za testiranje držav, ki bi si ga upale kupite mimo določil skupne evropske zdravstvene politike in mimo evropskih institucij. Da gre za iskanje mehkega trebuha Evropske unije. Borellov ponesrečeni obisk Moskve morda le ni bil popoln polom. Najmanj kar smo izvedeli kasneje, je, da imajo ruske oblasti novo orodje za mehčanje posamičnih evropskih držav. Cepivo Sputnik V.


Preberite še


Najbolj brano