Dobre stare maske

Po postavah prastarega Laufarskega običaja, letos vidnega v filmih, je kraljevi sodnik Pusta v Cerknem obsodil za ves svetovni cirkus. V Idriji so vsebinske pustne graparske skupine na spoštljivo praznih ulicah obudile starejše norije.

Japonske gejše, ki jih je živo srebro pripeljalo v Idrijo, na praznem 
(epidemiološko ustreznem) osrednjem idrijskem trgu.  Foto: Saša Dragoš
Japonske gejše, ki jih je živo srebro pripeljalo v Idrijo, na praznem (epidemiološko ustreznem) osrednjem idrijskem trgu.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO, IDRIJA Idrijske norice, časopis za vse staro in mlado, je aktualno poln norij. Sobotne ulice pa so napolnile skupine graparskega kravnevala, odete v dobre stare maske oziroma pustne oprave, ubrane na minule domače in širše norice. Za vse je cesarsko kraljevi sodnik v Cerknem obsodil Pusta: Z botam po glav!

Pust, glavni laufar, je v dvodnevnem varstvu redarjev - Ta tirjastih, da bo cesarsko kraljeva sodnija v torek, 16. svečana, eksekucijo izvedla. Obtožnica v nekajmetrskem kalamonu je bila jasna, da je Pust zakrivil svetovni in domači cirkus brez primere. V nedeljo so ji pritrdili mnogi, ki so si ogledali sedmi del filma, ki je sledil pustnim postavam prastarega laufarskega običaja. Z osmim, torkovim delom, bo vsega konec, saj se bodo s Pustovo eksekucijo vrnili dobri stari časi.

V torek bodo maske delale “kravneval” tudi pod okni domov starejših in tako razvedrile stanovalce.

Graparji, člani idrijskega predela, ki v kulturno pustnem društvu skrbijo za “kravneval”, so ulice v soboto napolnili z dobrimi starimi maskami oziroma pustnimi opravami iz svoje več desetletne zakladnice. Minule zgode in nezgode so pospremili z namensko prirejenimi glasbenimi uspešnicami. Živahno dogajanje, brez publike, bodo ponovili v torek, prej pa pred vsemi domovi starejših v občini.

Na fotografijo smo ujeli gejše, ki so pred desetletjem prišle iz z živim srebrom prizadete japonske Minamate v skoraj pobrateno Idrijo.


Najbolj brano