Med mlini, korci in čistili

Kakšno vlogo so imeli zidarji pri razvoju Renč in okolice, kako se je razvijalo mlinarstvo in katere tovarne so krojile življenje v občini Renče-Vogrsko, bo videti na razstavi, ki jo v kulturnem domu Bukovica pripravlja Goriški muzej.

Stalno muzejsko zbirko  o  industrijski dediščini in obrteh v občini, ki 
so jo začeli postavljati v januarju,  naj bi uredili  do konca aprila.   Foto: arhiv Goriškega muzeja
Stalno muzejsko zbirko o industrijski dediščini in obrteh v občini, ki so jo začeli postavljati v januarju, naj bi uredili do konca aprila.  Foto: arhiv Goriškega muzeja

BUKOVICA > Stalno muzejsko zbirko v Bukovici, ki bi predstavljala bogato zgodovino občine, v sodelovanju z Goriškim muzejem načrtujejo že od leta 2015. Sprva je bilo mišljeno, da jo bodo postavili v zgornjih prostorih kulturnega doma, bila naj bi zgodovinska, arheološka in etnološka. Izkazalo se je, da bi bila ureditev v teh prostorih preobsežna, zato so sklenili, da bo razstava samo etnološko-zgodovinska, za lokacijo pa so izbrali manjši pritlični prostor v lasti krajevne skupnosti. Nazadnje so lani odločili, da bo razstava na hodniku pred Mušičevo dvorano.

Na razpisu Las v objemu sonca si je občina zagotovila denar v okviru projekta Kuj.me. Ta predvideva razširitev mreže manjših muzejev oziroma zbirk, ki bi v ruralnih okoljih predajala obrtniško znanje in ohranjeno dediščino. Občina Renče-Vogrsko bo v okviru projekta v kulturnem domu v Bukovici, v sodelovanju z Goriškim muzejem, postavila manjši muzej o industrijski dediščini in obrteh v občini. “Ideja je bila, da se, tudi zaradi majhnosti prostora, razstava osredotoči na dve obrti, zidarstvo in mlinarstvo, ter na pet tovarn - to so Šampionka, Goriške opekarne, Mizar, Poligalant in Okroglica,” razlaga kustos razstave, etnolog Rok Bavčar iz Goriškega muzeja.

Na ogled bodo arhivske fotografije iz 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja, ki so jih prispevali domačini, nekaj jih je iz Pokrajinskega arhiva in iz Goriškega muzeja. “Na razstavi lahko vidimo stare in nove fotografije, posnete s približno istega zornega kota, tako da lahko primerjamo, kako je bilo včasih in kako danes. V vitrini pa bodo na ogled po predmeti iz obrti in industrije, denimo stari mizarski obliči ali korci Goriških opekarn. Posneti so tudi intervjuji, videoposnetke ljudi, ki so karkoli povedali o tem, si bo moč ogledati prek zaslona na dotik,” razlaga kustos. Kot pravi, se je urejanje razstave zaradi novega koronavirusa nekoliko zavleklo, računa pa da bo dokončana do konca aprila, ko občina praznuje svoj praznik. Kdaj si jo bo moč ogledati, bo odvisno tudi od epidemioloških razmer.


Najbolj brano