Lahko tudi z Goričkega v Piran, ampak ne po 21. uri

V ponedeljek se lahko odprejo vse trgovine, potrošnikom pa za uporabo storitev ne bo treba več predložiti negativnega testa na covid-19. Takrat bo spet možno tudi prosto potovati po državi, saj bodo nehale veljati omejitev gibanja na občine in statistične regije. Odpirajo se šole za vse učence in nekatere dijake.

Policijska ura od 21. ure ostaja v veljavi. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Policijska ura od 21. ure ostaja v veljavi. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > “Še vedno smo v zelo občutljivi fazi, ko se v vsakem trenutku epidemija lahko zopet dvigne zaradi novih sevov virusa,” je minister za notranje zadeve Aleš Hojs odgovoril na vprašanje, zakaj vlada gibanja po državi ne bo sprostila že z jutrišnjim dnem in vzhodu države, kjer se začenjajo šolske počitnice, omogočila odhod na smučanje.

Policijska ura pa ostaja v veljavi do rumene faze (tedensko povprečje okužb pod 600, v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov). V dokaz, da Slovenija ni edina, kjer velja ta ukrep, je Hojs je postregel s seznamom evropskih držav, kjer velja omejitev gibanja ponoči.

Kaj bo drugače v ponedeljek

• Ukinja se omejitev gibanja na občine in regije,

• dovoljeno zbiranje do deset ljudi,

• pouk v osnovnih šolah in v srednjih šolah za maturante,

• na fakultetah izpiti in seminarji za največ deset udeležencev,

• odpirajo se vse trgovine,

• strankam oziroma potrošnikom ne bo treba imeti negativnega testa,

• testirati se bodo morali tudi frizerji in pedikerji,

• tistim, ki so preboleli covid-19 ali se cepili ne bo treba na testiranje.

Ker epidemiološka slika ni rožnata, se šele s ponedeljkom sproščajo tudi vsi drugi ukrepi, predvideni za oranžno fazo. Vlada bo takrat dovolila zbiranje do deset ljudi ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ. Še vedno so prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke.

Nič več obveznih testiranj za stranke

Odprle se bodo lahko vse trgovine, ne glede na površino, pri storitvah, kjer so morale negativni test predložiti tudi stranke, pa to po novem ne bo več potrebno.

Še so prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke.

Redno se bodo morali testirati zaposleni v trgovinski dejavnosti, tudi na tržnicah, in vsi, ki opravljajo storitve higienske nege, kot so kozmetiki in maserji, po novem pa tudi frizerji in izvajalci pedikure.

Redno se bodo morali testirati tudi delavci v servisnih delavnicah, zaposleni v storitvah izdelave, vzdrževanja in montaže, nepremičninski posredniki, zaposleni v salonih za nego živali in vsi, ki izvajajo razne tečaje in izobraževanja, ki pa se jih sme v sedanjih okoliščinah udeležiti največ deset tečajnikov hkrati.

V Italijo ne brez negativnega testa

Od jutri je meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko mogoče prehajati na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se ukinjajo. To ne pomeni, da lahko prosto odhajamo v Italijo po nakupih ali na pijačo, saj za vstop v Italijo še vedno veljajo ukrepi italijanske vlade. Obvezen je negativni molekularni ali antigenski test, ki ni starejši od 48 ur, ali 14-dnevna samoizolacija. Izjeme so med drugim prevozniki, nujne delovne obveznosti, tranzit v 36 urah, obmejni delavci, študenti in šolarji. Ob vstopu v Italijo pa je treba izpolniti več dokumentov: samoizjavo, posebno izjavo o seznanitvi z ukrepi ter še tabelo s svojimi podatki za karanteno, ki jo je treba pred odhodom poslati na mail pristojni zdravstveni inštituciji.

Ob predložitvi dokazila, da so že preboleli covid-19, ali dokazila o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev, testiranje ne bo potrebno.

Slovenija je v oranžni fazi, ko je sedemdnevno povprečje okuženih in število tistih, ki se zaradi covida zdravijo v bolnišnicah, padlo pod 1000. Morda se kdo sprašuje, zakaj tako obsežna testiranja trgovcev in izvajalcev storitev zdaj, ne pa v črni fazi. “Več dejavnosti kot sproščamo, več je pretoka ljudi,” je pojasnila Ajda Cuderman, državna sekretarka z ministrstva za gospodarstvo. “Če smo že dosegli oranžno fazo, moramo poskrbeti, da v njej ostanemo.”

V srednjih šolah tudi praktični pouk

V ponedeljek se na zahodu države - na vzhodu bodo zimske počitnice - v osnovne šole vračajo učenci vseh razredov, v srednje pa dijaki zaključnih letnikov in dijaki nižje poklicnega izobraževanja. V srednji šoli bo spet lahko potekal tudi praktični pouk.

Šole se morajo organizirati tako, da se učenci različnih razredov ne bodo mešali med seboj. Tudi jutranje varstvo in podaljšano bivanje morata potekati v mehurčku matičnega razreda. Šole opozarjajo, da za delo s toliko skupinami otrok nimajo dovolj kadra. Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec, bo podaljšano bivanje organizirano za učence prve triade, starše učencev 4. in 5. razreda pa bodo prosili, naj njihovi otroci, če je le mogoče, po pouku odidejo domov.

Na fakultetah bodo spet dovoljeni izpiti in seminarji z največ desetimi udeleženci. Kot že prejšnji teden bo dovoljen individualni pouk na umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah. Dijaki in študentje, ki se vračajo k pouku ali študiju v živo, bodo lahko bivali v dijaških in študentskih domovih.

Na smučanje s testom, starim do sedem dni

Pri športu bo v ponedeljek spet dovoljena brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov razdalje.

Ljubitelji smučanja pa bodo morali po novem za uporabo žičniških naprav predložiti negativen hitri ali PCR test, ki ni starejši od sedem dni. Enako bo veljalo za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki. Za smučarje je to precejšnja sprememba, saj so morali zdaj svoje zdravje dokazovati s testom, ki ni bil starejši od 24 ur.

Spreminja se tudi veljavnost testa za šole vožnje in taksiste. V šolah vožnje bodo morali inštruktorji in tečajniki imeti negativni test, ki ni starejši od treh dni. Enako bo veljalo za taksiste, medtem ko njihove stranke negativnega testa ne bodo potrebovale.

Tudi pri smučanju, v šoli vožnje in taksiju se tistim, ki so že preboleli okužbo ali bili cepljeni ne bo treba stalno testirati.

Spremembe na meji

Že jutri pa bodo začele veljati spremembe pri prehajanju državne meje. Na notranjih mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko bo Slovenija ukinila kontrolne točke, saj so epidemiološke razmere v večini evropskih držav boljše kot pri nas. Trenutno so epidemiološko slabše le Češka, Portugalska in Španija. Vstop v državo brez karantene in negativnega testa bo Slovenija dovolila tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli covid-19.


Najbolj brano