Tudi informativni dnevi letos samo na računalniških zaslonih

Srednje šole in fakultete bodo jutri in v soboto v znamenju informativnih dnevov, letos bodo seveda drugačni. Če so se bodoči dijaki in študenti doslej množično zgrinjali v prostore srednjih šol in fakultet, kjer so jih seznanjali s srednješolskimi in študijskimi programi, bodo o vsem tem tokrat izvedeli po virtualni poti, po spletu. Na obeh primorskih univerzah pričakujejo večji obisk predstavitev.

Tako živo je bilo na informativnih dnevih na pedagoški fakulteti  v 
Kopru v prejšnjih letih,  letos  pa bodo dnevi, ko se mladi odločajo 
o svoji prihodnosti, virtualni.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tako živo je bilo na informativnih dnevih na pedagoški fakulteti v Kopru v prejšnjih letih, letos pa bodo dnevi, ko se mladi odločajo o svoji prihodnosti, virtualni.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/22 je na fakultetah skupaj na voljo 18.520 vpisnih mest za vpis v 1. letnik. Od tega bo rednim študentom namenjenih 14.088 mest, izrednim pa 2157.

Na UP nov program vizualne umetnosti in oblikovanja

Univerza na Primorskem (UP) je v okviru razpisa na 30 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje (sedem visokošolskih strokovnih in 23 univerzitetnih) razpisala 1847 mest za redni študij in 405 za izredni študij ter 268 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU. Za 1. letnik je posebej razpisala še 92 mest za kandidate za vzporedni študij in diplomante. Kot novost bodo na Pedagoški fakulteti prvič izvajali nov univerzitetni študijski program vizualne umetnosti in oblikovanja s področja umetnosti. Gre za prvi umetniški program v Sloveniji, ki združuje različna likovna in umetniška področja v enovit študij.

Glede na to, da bodo informativni dnevi letos potekali na daljavo, tako v UP kot v UNG pričakujejo še večji obisk predstavitev študijskih programov.

Na informativnih dnevih v virtualni obliki bodo jutri in v soboto vse fakultete UP pripravile bogat program s predstavitvami študijskih programov in drugimi srečanji. Tako bodo bodočim bruckam in brucem na voljo informacije o študiju in študentskem življenju v Istri ter o letošnjih novostih. Kljub izvedbi na daljavo si bodo lahko obiskovalci ogledali prostore fakultet, spoznali bodo delo v sodobnih laboratorijih, srečali se bodo z asistenti in profesorji, študenti pa bodo na voljo za klepet.

“Organizacija virtualnih informativnih dnevov ne predstavlja novosti, saj promocijske aktivnosti že celo leto potekajo na daljavo,” pravi Mitja Tretjak, vodja službe za komuniciranje UP.

V prejšnjih letih so bile v okviru informativnih dnevov najbolj obiskane predstavitve programov management, zdravstvena nega, fizioterapija, biopsihologija, razredni pouk, predšolska vzgoja. Lani se je informativnih dnevov udeležilo približno 1800 dijakov in dijakinj.

Glede na letošnji način izvedbe na daljavo na UP pričakujejo dodatno povečan obisk vseh predstavitev, podobno ocenjujejo tudi na Univerzi v Novi Gorici (UNG).

UNG: informativni dnevi letos razširjeni

V prihodnjem študijskem letu je na UNG na študijskih programih prve stopnje razpisanih 180 mest na rednem in 40 mest na izrednem študiju. Na spletnih informativnih dnevih bodo predstavili sedem študijskih programov prve stopnje in osem programov druge stopnje. Informativni dnevi bodo prvič potekali v razširjeni obliki. Bodoči študenti se bodo poleg spletnih predstavitev študijskih programov lahko udeležili tudi drugih spletnih dogodkov, od kratkih spletnih seminarjev, predstavitev študentskih projektov do srečanj s študenti. Na voljo jim bodo tudi spletne stojnice, opremljene z različnimi gradivi in multimedijskimi vsebinami. Vstopna točka do informativnih dni UNG in njenih spletnih stojnic bo na voljo tudi po zaključku dogodka.

Na UNG poudarjajo, da zagotavljajo visoko stopnjo interdisciplinarnosti študijskih programov, vrhunske domače in gostujoče profesorje, ter izjemno ugodno razmerje štirih študentov na enega profesorja.

Prvi prijavni rok za vpis bo za slovenske državljane in državljane EU od 16. februarja do 19. marca 2021, za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU pa od 15. februarja do 21. maja 2021.


Najbolj brano