Erjavec zatrjuje, da bo v drugo vztrajal do konca

LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus so v parlamentarno proceduro vnovič vložile konstruktivno nezaupnico s Karlom Erjavcem kot kandidatom za mandatarja. Ta je zagotovil, da soglasja k nezaupnici tokrat ne bo umaknil. Da bi nezaupnica uspela, bi moralo zanjo glasovati 46 poslancev.

Predsednica SD Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec, 
predsednik Desusa in kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec, 
predsednica SAB Alenka Bratušek in koordinator Levice Luka 
Mesec Foto: Sta
Predsednica SD Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednik Desusa in kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec, predsednica SAB Alenka Bratušek in koordinator Levice Luka Mesec Foto: Sta

LJUBLJANA > Razlogi za nezaupnico vladi Janeza Janše so enaki kot takrat, ko so v LMŠ, SD, Levici, SAB in delu poslanske skupine Desus nezaupnico vlagali prvič. Janši oziroma aktualni vladi očitajo rušenje temeljnih ustavnih načel, ogrožanje mednarodnega položaja Slovenije in neučinkovito spopadanje z epidemijo. Ukrepi po oceni predlagateljev bolj kot varovanju zdravja in življenj služijo ustvarjanju druge republike po meri SDS.

Prišel, da bi konsolidiral Desus

Karl Erjavec, ki je v prvi polovici januarja zaradi okužb in karanten med poslanci opozicije umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici, je zagotovil, da tega zdaj ne bo ponovil: “To pot, tudi če bo prišlo do take situacije, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi, da je nujno potrebno, da na izredni seji opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada.”

Na vprašanje, ali bo prevzel odgovornost, če bo konstruktivna nezaupnica dobila manj kot 42 glasov, kolikor naj bi jih imel zagotovljenih v prvem poskusu, je odgovoril, da bodo poslanci prevzeli odgovornost, ko se bodo odločali, ali gredo naprej po poti vlade Janeza Janše.

O tem, ali bo v primeru neuspeha odstopil kot predsednik Desusa, pa je Erjavec dejal: “Nisem se vrnil k politiki, da bi uspel s konstruktivno nezaupnico, ampak zato da bi konsolidiral stranko Desus.”

Glasovanje v začetku prihodnjega tedna

Za konstruktivno nezaupnico naj bi bilo 39 poslancev SD, SAB, LMŠ in Levice. Glede poslancev Desus Erjavec meni, da ima najmanj tri glasove podpore.

Predsednik LMŠ, SD, SAB in Levice o konstruktivni nezaupnici govorijo kot o priložnosti, da poslanci na tajnem glasovanju izrazijo svojo voljo in se vprašajo, kaj je njihovo poslanstvo, delati za ljudi ali proti njim. Izredna seja državnega zbora, na kateri bo potekalo glasovanje, naj bi bila v začetku prihodnjega tedna.

Predsedniki strank koalicije že ves čas ponavljajo, da “iz te moke ne bo kruha”, da gre za “fiasko”, za “brezupnico” ali “destruktivno nezaupnico”. Odprto ostaja vprašanja, ali in kako bi v primeru neuspeha konstruktivne nezaupnice z vlado sodelovali poslanci Desusa. Če bo aktualna vlada prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici, je možna tudi kakšna sprememba v ministrski ekipi poleg imenovanja novega ministra za zdravje. V NSi, kjer so izrazili željo po rekonstrukciji vlade, imajo že dolgo občutek, da imajo premalo ministrskih mest glede na volilni izid.


Najbolj brano