Kultura vendarle iz karantene stopila na ulico

Čeprav se bo letošnji kulturni praznik v zgodovino zapisal kot najvirtualnejši doslej, zaznamovan tudi z vnaprej posneto državno proslavo brez občinstva, so se ljubitelji kulture ponekod Prešernovi dediščini vendarle poklonili s čisto pravimi branji poezije v živo.

 Foto: Tjaša Škamperle
Foto: Tjaša Škamperle

ISTRA > Živahno je bilo v Kopru: pred Ložo je dopoldan Jaka Jeraša predstavil fotografsko monografijo ob svoji pregledni razstavi v Obalnih galerijah Piran, kar so popoldne ponovili še v Piranu, kjer je predstavitvi sledilo še branje poezije. O Jerašinem več kot polstoletnem ustvarjanju in njegovi življenjski poti, od malih nog zaznamovani s “čarovnijo fotografije” so spregovorili filozof Andrej Medved, kustosinja Nives Marvin, novinar Boris Šuligoj in direktorica obalnih galerij Mara Ambrožič Verdeber.

Predstavitev monografije fotografa Jake Jeraše. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

V Kopru je poleg tradicionalnega branja poezije, ki ga družno prirejata koprska Zveza kulturnih društev in knjigarna Libris in je letos domovalo razpršeno na več koncih starega mestnega jedra, Prešernova poezija osvojila tudi vrsto izložb koprskih trgovin.

Na pobudo Kulturnega kluba ter ob podpori Foruma Tomizza, ZKD MO Koper, Librisa in zavoda Koper Otok, pesmi velikega poeta tudi v italijanskem prevodu Mirana Košute ves februar vabijo k branju na koprskih ulicah.

(foto: Tjaša Škamperle)

Ulice pa je Prešernova poezija v več slovenskih mestih, med njimi tudi v Kopru, preplavljala tudi z zvočnikov, s katerih so odzvanjale interpretacije slovenskih igralk in igralcev, ki so pod okriljem Združenja dramskih igralcev Slovenije, ki je svoj jubilejni, 35. recital Prešernove poezije v živo iz Prešernovega trga v Ljubljani preselil v studio 26 Radia Slovenija ter tako pod režijsko taktirko Alena Jelena na valove tretjega programa nacionalnega radia - Ars.

Na ulici in na odprtem pa so v Kopru in Piranu tudi Prešernovi portreti in s poetom navdahnjene stvaritve, ki jih je na Prešernovi grafični delavnici 2021 Obalnih galerij ustvarjalo skoraj tisoč osnovnošolcev in dijakov. Izdelki, ki bodo mimoidočim na ogled do 8. marca, domujejo v izložbi nekdanje trgovine Poster v Čevljarski ulici v Kopru in v parku Galerije Herman Pečarič v Piranu.

(foto: Maja Pertič Gombač)

Od sobote so znova odprti tudi muzeji in galerije, od katerih v prihodnjih dneh mnogi vabijo na brezplačen obisk in vnovično spoznavanje z umetnostjo in dediščino, ki ju nobena pandemija ne more izbrisati.


Najbolj brano