Vadijo individualno prek spleta

Koronavirus ni prekinil delovanja KUD Igralske skupine Drežnica, ki že od leta 1994 privablja množice gledalcev. Pripravljajo se na novo premiero z upanjem, da jo bodo na oder postavili proti koncu leta. Vadijo dvakrat tedensko na koroni prilagojen spletni način pod strokovnim vodstvom igralca Gorazda Jakominija.

Igralska skupina Drežnica komaj čaka, da bi se ob predstavah 
ponovno družili z gledalci, ki jim vlivajo energijo.   Foto: KUD Igralska skupina Drežnica
Igralska skupina Drežnica komaj čaka, da bi se ob predstavah ponovno družili z gledalci, ki jim vlivajo energijo.  Foto: KUD Igralska skupina Drežnica

Po zgledu klenih ljudi z Drežniškega tudi Kulturno umetniško društvo (KUD) Igralska skupina Drežnica ne dovoli, da bi jih koronavirus ohromil in pahnil v mirovanje. “Tik pred začetkom korona obdobja smo začeli priprave na novo predstavo, gre za francosko komedijo, katere imena še ne bi razkrili. Lansko pomlad smo delo prekinili, v poletnem času smo pripravili kar nekaj priložnostnih dogodkov, predvsem v naših drežniških vaseh. Poleti običajno ni vaj in jih tudi lansko ni bilo. Jeseni smo upali na resno nadaljevanje priprav, vendar se je ponovno korona zapletlo. Našli smo spletno rešitev,“ pripoveduje od vsega začetka mentorica, koordinatorka in občasna igralka Rina Berginc.

Velik zagon jim vliva sodelovanje s profesionalnim gledališkim ustvarjalcem, igralcem Gorazdom Jakominom. “Res smo zadovoljni in počaščeni, da mentorsko sodeluje z nami. Vseskozi vadimo individualno doma po njegovih napotkih. Vaje dvakrat tedensko potekajo prek povezave Microsoft Teams. Nekaj časa je trajalo, da smo se privadili, zdaj dobro gre.” Ugotavlja, da bi bila pri sodelovanju z zunanjimi mentorji ta rešitev vsaj občasno uporabna tudi za naprej v času brez virusa, ker prihrani veliko poti in stroškov. Z mentorji bi bili lahko pogosteje na zvezi, saj nimajo časa za poti v oddaljeno Drežnico.

Berginčeva pohvali sodelovanjem s tolminsko območno enoto javnega sklada za kulturo: “Vseskozi nam stojijo ob strani, organizirajo spletna izobraževanja. Prejeli smo enake dotacije, kot da koronavirusa ne bi bilo in kot da bi normalno delovali.” Zelo pogrešajo druženje in predstave v veselje zvestih gledalcev, ki jih bogatijo z energijo. “Smo se pa odločili, da bomo počakali vse dokler se situacija ne bo umirila. Pred 30 gledalci ne bi nastopali, saj bi morali prevečkrat ponavljati. V miru se pripravljamo in čakamo na korona razplet.”

Berginčeva skupaj z ekipo upa, da bo cepljenje prineslo olajšanje. V tokratni skupini za pripravo premiere so štirje zaposleni v šolstvu, zato pričakujejo, da bodo kmalu na vrsti.


Najbolj brano