[PRIMORSKE RAZGLEDNICE] Razgledna briška terasa

Lepi razgledi se odpirajo z vseh briških gričev, a eden najlepših je od cerkve sv. Vida v Vedrijanu. Tako kot večina drugih briških cerkva, skoraj 30 jih je, je tudi vedrijanska na razgledni polici. Vas ni ob glavni cesti, zato je manj na očeh, a jo velja obiskati.

Z glavne briške ceste iz Podsabotina na Dobrovo se za Vedrijan zavije v novem briškem krožišču v Gonjačah, kjer se velja povzpeti na razgledni stolp. S tamkajšnjimi razgledi bo obiskovalec dobil občutek o velikosti Brd in se naužil pogledov na obdelana pobočja in urejen vasice vrh njih.

Iz Gonjač v Vedrijan vodi slemenska cesta, ob kateri je kar nekaj novejših domačij. Nad vstopom v strnjeno vas Vedrijan, ki je bila prvič omenjena v začetku 14. stoletja, stoji župnijska cerkev sv. Vida z baročnim oltarjem in zvonikom iz 16. stoletja. V Vedrijanu nimajo župnika, pripelje se iz Biljane, imajo pa dejavno vaško skupnost.

Tako kot vsaka vas ima tudi Vedrijan nekaj posebnosti. Vas po vinu ni tako sloveča kot denimo Medana, a so glas o marljivih pridelovalcih daleč ponesli oljkarji, med njimi družina Drnovšček, ki je za svoja oljčna olja dobila priznanja tudi v tujini, pa kar nekaj sadjarjev in družina Marinič s kmetije Vonj poletja, na kateri pridelujejo sivko. Eden od krajanov je ljubitelj ferrarijev, ki so se že večkrat zapeljali skozi vas, pred desetletjem pa je ime svoje vasi po Sloveniji ponesla Andreja Erzetič Brikca, ki je bila leta 2010 slovenska vinska kraljica. Cesta se pod Vedrijanom spušča v dolino in izletnika na Dobrovem spet pripelje k osrednji briški prometni žili.


Najbolj brano