Odtisi svetlobe Slovencev v Italiji

Nekoč je bil svet gibljivih podob ekskluziva filmskih ustvarjalcev. Danes večina izmed nas pušča v njem svoje odtise - s pametnimi mobilniki snemamo, dokumentiramo, pripovedujemo. Odtisi svetlobe - Tam notri je vse naše življenje je naslov letošnje osrednje virtualne proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, ki se bo v ponedeljek ob 19. uri pričela pod okriljem goriškega Kinoateljeja.

Prizor s snemanja filma na Sabotinu. Foto: Kinoatelje
Prizor s snemanja filma na Sabotinu. Foto: Kinoatelje

GORICA > Proslava, ki sta jo krovni organizaciji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), zaupali goriškemu Kinoateljeju, bo v znamenju filma.

Predstavili so jo v obnovljenih prostorih Trgovskega doma, kjer vrata odpira goriški oddelek Narodne in študijske knjižnice - Feiglova knjižnica. Njena direktorica Luisa Gergolet upa, da bodo veliki pritlični prostori postali žarišče slovenske kulture in medkulturnega dialoga.

Novi prostori so svetel žarek upanja v teh nelahkih časih tudi po mnenju predsednice SKGZ Ksenije Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj pa je med drugim opozoril, da slovenska kultura povezuje obe organizaciji, zato kulturni praznik načrtujeta skupaj in pri njegovi izvedbi tesno sodelujeta.

Novi prostori Feiglove knjižnice v goriškem Trgovskem domu naj bi postali žarišče slovenske kulture in medkulturnega dialoga.

Odtisi svetlobe - Tam notri je vse naše življenje je naslov proslave oziroma filma, ki ga bodo v ponedeljek, na kulturni praznik, ob 19. uri v živo predstavili na spletnem youtube kanalu Kinoateljeja, 14. in 18. februarja ob 20.55 pa na slovenskem programu Deželnega sedeža Rai (Rai 3bis). Režijo podpisuje Leo Černic, mlad režiser iz Laškega. S celotno ekipo Kinoateljeja, s producentko Matejo Zorn na čelu, so izkoristili priložnost, da spregovorijo o avdiovizualni dediščini Slovencev v Italiji. “Zamejski prostor želimo ozavestiti o bogastvu njegove filmske scene, o kateri je premalo govora,” pravi Černic. Odtisi svetlobe bo mešanica sveže posnetih prizorov in avtorskih filmov, tako igranih kot dokumentarnih. Protagonist prvih bo kozmonavt, ki pristane pri nas in se poda na raziskovanje zamejstva. “Všeč mi je kontrast med velikostjo vesolja, od koder prihaja kozmonavt, in majhnostjo - prav je, da se je zavedamo - našega prostora,” pravi Černic.

V vlogi kozmonavta bo nastopil Jan Devetak, ki med popotovanjem po zamejstvu sreča Aljošo Žerjala. “V filmu se zgodi neke vrste predaja med Žerjalom, ki nosi filmsko dediščino tega prostora, in Devetakom, mladim ustvarjalcem filmskih vsebin, ki že postajajo dediščina,” pojasnjuje Mateja Zorn.

Na kulturnem praznovanju bo zazvenel še slavnostni nagovor mlade arhitektke Vide Rucli iz Benečije in podelili bodo priznanja zaslužnim kulturnikom.


Najbolj brano