V Ankaranu tolikšna gneča, da so testi pošli že pred 17. uro

Današnje množično testiranje s hitrimi testi v središču Ankarana ni zadostilo povpraševanju. Dolgo vrsto ljudi, ki se je že od jutra vila pred občinskimi prostori na Regentovi 2, so redarji okrog 16. ure začeli redčiti in poslali domov tiste, za katere je testov zmanjkalo.

Okrog 16. ure so redarji prešteli čakajoče v vrsti in prijazno 
odslovili tiste, za katere je hitrih testov zmanjkalo. Foto: Mateja Koruza
Okrog 16. ure so redarji prešteli čakajoče v vrsti in prijazno odslovili tiste, za katere je hitrih testov zmanjkalo. Foto: Mateja Koruza

ANKARAN > K današnjemu množičnemu testiranju je Občina Ankaran včeraj pozvala predvsem starše otrok, ki se v torek vračajo v šole in vrtce, pri čemer je navedla, da se ga lahko brez omejitev udeležijo tudi bližnji prebivalci sosednjih naselij Mestne občine Koper. Današnjo nepopisno gnečo pred ankaransko točko testiranja gre delno pripisati temu, predvsem pa spremenjenemu vladnemu odloku, ki določa nov režim za čezmejne delovne migrante, šolarje in študente ter vse, ki državno mejo prehajajo za radi oskrbe in pomoči družinskim članom ali so v sosednjo državo napoteni na zdravstveno storitev. Od danes do 12. februarja velja, da morajo imeti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Poleg tega je od jutri s predložitvijo negativnega testa dovoljeno tudi smučanje.

Popoldanska gneča pred točko testiranja pred občinskimi prostori v središču Ankarana. Foto: Katja Gleščič

Ker v zdravstvenih domovih niso prišli na vrsto, so se tako številni poslužili možnosti, ko jo je ponudila ankaranska občina. Med čakajočimi je bilo opaziti tudi precej Italijanov in Hrvatov. Medtem ko se je ankaranskega hitrega testiranja pred dvema tednoma udeležilo vsega 98 oseb, so danes že v prvi uri opravili približno 50 testov, gneča pa ni jenjala ves dan. Do 16. ure so testirali že 300 ljudi. Postalo je jasno, da testov ne bo dovolj za vse, zato so redarji prešteli čakajoče v vrsti, približno štirideset jih je lahko ostalo, druge pa so z obžalovanjem napotili domov. Brez testiranja naj bi ostalo približno 200 oseb.

Do 16. ure so v Ankaranu testirali že 300 ljudi. Foto: Mateja Koruza

Župan Gregor Strmčnik obžaluje, da niso prišli vsi na vrsto, a zatrjuje, da bodo s hitrim testiranjem nadaljevali, obenem pa poziva tudi ostale občine, naj ljudem omogočijo dostojno testiranje in jim ne obračajo hrbta. “Testiranje je edini način, da zamejimo bolezen in ugotovimo morebitno kužnost ter se damo v samoizolacijo in virusa ne prenašamo naprej. Vsaka skupnost je dolžna zagotoviti ustrezno testiranje prebivalstva. Ljudje so se sami obrnili na nas, mi pa nikogar nismo odslovili in tega niti ne nameravamo, saj je koronavirus planetarna težava. Naredili smo, kar smo lahko,” je še sporočil Strmčnik.


Najbolj brano