SLORIjezik krepi svojo dejavnost

Raziskave so dokazale, da ohranjanje manjšinskih jezikov ni samoumevno in da zlasti v urbanem okolju manjšine ohranjajo jezik le z načrtovanjem njegove rabe. Skupnosti, ki svoj jezikovni položaj pojmujejo kot danost in si v zvezi z njim ne postavljajo nikakršnih ciljev, povečini izgubijo svoj sporazumevalni kod: zaradi demografske šibkosti, asimilacije ali pomanjkanja ustreznih zaščitnih ukrepov pogosto prihaja do zamenjave manjšinskega jezika z večinskim, ki se v takih razmerah sproži samodejno naprej. Ohranjajo oziroma razvijajo pa se manjšine, ki so sposobne načrtovati razvoj svojega jezika na vseh področjih njegove družbene rabe.

Spletna izobraževalna delavnica ZSŠDI-SLORI za športne trenerje 
in odbornike Foto: Slori
Spletna izobraževalna delavnica ZSŠDI-SLORI za športne trenerje in odbornike Foto: Slori

V življenju slovenske narodne skupnosti v Italiji je vprašanje jezika ključnega pomena, saj jezik tu ne odigrava le vloge sporazumevalnega sredstva, temveč deluje tudi kot najbolj razpoznaven in neposreden znak slovenske prisotnosti na naselitvenem območju. Tako kot drugi manjšinski jeziki se tudi slovenščina v Italiji danes spopada s številnimi izzivi in pritiski; jezikovne procese je treba zato spremljati, načrtovati in usmerjati, predvsem pa se na izzive hitro in učinkovito odzivati. Skupnost bo namreč ohranila rabo jezika le pod pogojem, da bodo njeni člani dosegali visoko sporazumevalno zmožnost v različnih kontekstih rabe - od zasebne komunikacije do nastopanja v javnosti.

Ambiciozen program dela

Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) že dalj časa namenja posebno pozornost uveljavljanju in razvoju slovenskega jezika v Italiji, od vzpostavitve Delovne skupine za slovenski jezik aprila 2019 pa je to delo še bolj načrtno in dosledno. Skupina SLORIjezik nudi danes strokovno pomoč pri načrtovanju jezikovnih strategij, ponuja pa tudi vrsto storitev na področju jezikovnega izobraževanja, svetovanja, lektoriranja, didaktike, jezikovnih tehnologij, promocije ter drugih oblik jezikovne podpore skupnosti. Dejavnosti vodi ekipa slovenistov, jezikoslovcev in lektorjev slovenščine, z njimi pa sodeluje širša skupina strokovnjakov iz Italije in Slovenije.

Jezikovna podpora je namenjena zainteresiranim zavodom (javnim in zasebnim), šolam, organizacijam, društvom, podjetjem, skupinam in posameznikom, ki si prizadevajo za uveljavljanje in razvoj slovenskega jezika v Italiji. Nekatere storitve so brezplačne, na primer krajša lektoriranja, priložnostna svetovanja in predavanja, ob ustreznem financiranju pa skupina ponuja pomoč tudi pri izvajanju zahtevnejših projektov in dejavnosti. V letu in pol intenzivnega delovanja je SLORI prek svoje jezikovne enote vzpostavil vrsto novih sodelovanj, hkrati pa utrdil oziroma nadgradil že ustaljene partnerske povezave.

Med temi velja omeniti večletno strokovno sodelovanje s Centralnim uradom za slovenski jezik pri Avtonomni deželi FJK, ki temelji na normiranju slovenske upravno-pravne terminologije v Italiji in vzpostavljanju dvojezičnega italijansko-slovenskega korpusa. Gre za sklop terminoloških in jezikovno-tehnoloških dejavnosti, ki ima kot namen utrditev položaja slovenščinev javni upravi. Rezultati tega dela so redno objavljeni v posodobljenih različicah Zvezka normiranih terminov, v kratkem pa bo zaživel tudi nov portal Jezik na klik, kjer bodo na enem mestu zbrana orodja za italijansko-slovensko medjezikovno posredovanje oz. oblikovanje besedil v slovenščini.

Terminološka komisija FJK (foto: Slori)

Različne oblike jezikovne podpore

Razvejana dejavnost delovne skupine SLORIjezik sega tudi na področje jezikovne podpore slovenskim medijem v Italiji, saj imajo ti neprecenljivo vlogo pri prenašanju jezikovne kulture in zavesti. Uredništvu Primorskega dnevnika skupina na primer ponuja različne oblike jezikovnega svetovanja in lektoriranje omejenega obsega časopisnih člankov. Člani skupine so tudi avtorji jezikovnih kotičkov, kjer obravnavajo primere slovensko-italijanskega jezikovnega stikanja in posebnosti, ki so tipične za zamejski jezikovni prostor. Podobne rubrike redno izhajajo v tudi v tedniku Novi Matajur, predvajajo pa jih tudi v oddajah Radia Trst A.

Delovna skupina je posebej dejavna na področju jezikovnega izobraževanja in izpopolnjevanja, saj ponuja vrsto programov, tečajev, delavnic in predavanj za utrjevanje sporazumevalnih veščin v slovenščini. Svojo izobraževalno ponudbo namenja različnim ciljnim skupinam, predvsem pa posameznikom, ki zaradi svojega poklica in/ali družbene vloge prenašajo jezikovno znanje na druge naslovnike (pedagoškemu in učnemu osebju, trenerjem, novinarjem, publicistom, prevajalcem, zaposlenim v javni upravi in v organizacijah slovenske civilne družbe). Ti so namreč ključni jezikovni multiplikatorji v družbenem kontekstu slovenske manjšine, od katerih gre pričakovati suvereno rabo jezika v vseh sporazumevalnih okoliščinah.

Posebna podpora je namenjena šolam s slovenskim učnim jezikom v Italiji, ki se danes soočajo s številnimi izzivi tudi na jezikovnem področju. Pedagoškemu in učnemu osebju skupina na primer ponuja letni izobraževalni program, ki se je v zadnjih dveh izvedbah dotaknil načrtovanja pouka slovenščine v osnovni in prvostopenjski srednji šoli. Posebej je dejavna tudi na področju priprave in prilagajanja učnega gradiva (priročnikov, učnih enot, delovnih listov itd.) za specifične potrebe učencev in dijakov šol s slovenskim učnim jezikom ter dvojezičnim poukom v Špetru. V sodelovanju z Državnim zavodom za vrednotenje vzgojno-izobraževalnega sistema INVALSI in Deželnim šolskim uradom FJK pa je v triletju 2018-2020 skrbela za pripravo državnih preizkusov znanja slovenščine v šolah s slovenskim učnim jezikom.

Na področju promocije rabe jezika je posebej priljubljen spletni portal SMeJse - Slovenščina kot manjšinski jezik (www.smejse.it), ki ponuja pregledno razvrščene jezikovne vsebine, namenjene različnim ciljnim skupinam, od predšolskih otrok do odraslih uporabnikov, od splošne do strokovne javnosti. Portal je nastal z namenom, da bi govorci slovenskega jezika v Italiji na enem mestu lahko dostopali do vsebin, ki spodbujajo različne zvrsti živega jezika, kar bi pripomoglo k bolj suvereni rabi slovenščine v vseh sporazumevalnih okoliščinah. Na področje promocije jezika spadajo tudi jezikovni poligoni, tj. tekmovanja iz znanja slovenščine, ki jih že vrsto let uspešno organizira Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) v sodelovanju s SLORI-jem.

Skupina SLORIjezik razvija tudi informativno dejavnostza t. i. negovorce slovenskega jezika, ki so aktivno vključeni v slovensko šolsko in širše družbeno okolje. Že vrsto let na primer ponuja informativna srečanja o prednostih učenja slovenščine kot drugega jezika, namenjena staršem otrok, ki obiskujejo šole s slovenskim učnim jezikom. Ob vpisu otroka nekateri starši namreč nimajo ustreznih informacij o poslanstvu in ciljih slovenskih vrtcev in šol, pa tudi ne o ključnem pomenu rabe slovenščine v šolskem in zunajšolskem okolju.

Najbolj popularna storitev delovne skupine je pa nedvomno brezplačno lektoriranje krajših slovenskih besedil (vabil, tiskovnih sporočil, oglasov, zgibank itd.), katere cilj je boljša kakovost slovenščine v javnosti. Brezplačna storitev je prvenstveno namenjena slovenskim organizacijam, društvom in podjetjem, na voljo pa je čisto vsem skupinam in posameznikom, ki javno komunicirajo (tudi) v slovenščini. V e-nabiralnik jezik@slori.org prejme lektorska služba tudi po več besedil na dan, povpraševanje pa stalno narašča.

Uradna predstavitev Delovne skupine za slovenski jezik na občnem zboru SLORI-ja 11. aprila 2019 (foto: Slori)

Strokovno svetovanje pri načrtovanju jezikovnih strategij

Osrednja naloga delovne skupine SLORIjezik je vsekakor strokovno svetovanje pri načrtovanju ustreznih jezikovnih strategij. Uvodoma smo izpostavili, da je ohranjanje manjšinskih jezikov in zagotavljanje njihove aktivne rabe mogoče le s primernim jezikovnim načrtovanjem, to pa je v kontekstu slovenske organizirane skupnosti v Italiji prej izjema kot pravilo. V zadnjem času narašča zavest o potrebi po izdelani jezikovni politiki, deklarativnim napovedim pa morajo zdaj slediti konkretni koraki. S svojo jezikovno enoto je SLORI na voljo za strokovno pomoč pri izdelavi jezikovnih načrtov, pripravljen pa je sodelovati tudi pri udejanjanju ustreznih ukrepov.

Povpraševanje po jezikovni podpori skratka narašča, delovna skupina SLORIjezik pa postopoma krepi svojo dejavnost. Poleg omenjenih projektov, dejavnosti in storitev pripravlja še veliko drugih načrtov, ki pa zahtevajo - poleg strokovnega znanja in načrtovalne sposobnosti - tudi ustrezne kadrovske in finančne zmogljivosti. Glede na pomembnost obravnavanih vprašanj SLORI računa na podporo vseh ciljnih pokroviteljev in nosilcev interesov, saj je skrb za slovenski jezik v Italiji vendar ključna za zagotavljanje družbenega in kulturnega utripa celotne skupnosti in širšega okolja.


Najbolj brano