Počastili spomin na borce, ki so padli za domovino pred 77 leti

Včeraj sta delegaciji krajevnih odborov Zveze borcev za vrednote NOB Komen in Nova Gorica pri spomeniku padlim partizanom v Dovcah pri Komnu položili venec.

 Foto: Vid Šibelja
Foto: Vid Šibelja

DOVCE > Letošnja počastitev spomina na padle borce v Dovcah je zaradi ukrepov za preprečevanja širjenja virusa covida potekala namesto tradicionalne množične prireditve le s polaganjem venca v spomin na 77. obletnico napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Napad se je zgodil 2. februarja 1944 na motorizirano nemško-italijansko kolono na cesti prav na kraju spominskega obeležja med Komnom in Branikom. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja s partizanskim imenom Stjenka, namestnik komandanta Južnoprimorskega odreda.

Spomin na dogodek so poleg delegacije Zveze borcev za vrednote NOB počastili tudi veterani osamosvojitvene vojne leta 91 - društva Sever Severne Primorske in Sever za Primorsko in Notranjsko, Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije, Zveze slovenskih častnikov in Društva veteranov Komenski Kras s prapori in praporščaki.


Najbolj brano