Cenjeni lipicanci v prave roke

V Kobilarni Lipica imajo trenutno 430 lipicancev, od tega jih je sto izven matičnega posestva, tako žrebičkov in ostarelih konj kot tistih, ki so v oskrbi pri rejcih. Za nadaljevanje vrste v skladu z zakonodajo rabijo najmanj 24 plemenskih žrebcev (sedaj jih imajo 30) in 80 plemenskih kobil, v čredi je letno še približno 30 žrebet, starih od nič do štiri leta. Poleg tega v Kobilarni potrebujejo še 30 vprežnih in 120 konj v treningu, pri čemer se vloge tudi pokrivajo, nekatere plemenske kobile so tudi za vprego, plemenski žrebci pa nastopajo na predstavah.

Vendar je - pod črto - optimalno število konj v lipiški čredi 350, in to je cilj, ki ga zasledujejo. Odtujitev in prodaja konj sta zato nujna. Nacionalno bogastvo, kakršen sloves nosi lipicanec, gor ali dol. Vendar pozor! Prodati in oddati lipicance ja, a zelo zelo previdno. Najprej paziti, da so na seznamu tisti, ki Lipici res ne služijo več, potem pa še bolj paziti, v čigave roke bodo šli. In predvsem - ne pod ceno. Ali ne naprej v preprodajo za dobre zaslužke.

Optimalno število konj v lipiški čredi je 350, prodaja je zato nujna. Nacionalno bogastvo, kakršen sloves nosi lipicanec, gor ali dol.

Če je bilo v preteklosti o tem v javnosti špekulacij in govoric/resnic veliko, češ da so “izvoljeni” v Lipici dobre konje dobili pa nizki, domala odpisni ceni in jih naprej prodali za masten denar, pa tokrat, upamo trditi, ni tako. V Kobilarni so namreč zasnovali nov, transparenten sistem oddaje in prodaje lipicancev - med drugim uporabljajo spletno platformo lipicanec.si, ki je kot nekakšna tabla, na katero vsi uporabniki pišejo in na njej vidijo vse. 40.000 obiskovalcev platforme beležijo in 1300 uporabnikov. V času zbiranja ponudb pa so veljala le sporočila, ponudbe na uraden naslov. Dokaz, da niso “priletele” iz računalnikov vplivnežev, ki bi pri tem poslu izsiljevali svoje pogoje, je evidenca komunikacije z vsakim potencialnim kupcem posebej. Pa tim štirih ljudi, ki vodijo odtujitev konj. In mešana komisija, ki je izbirala tri najustreznejše ponudbe ter se pogajala za višjo ceno.

Res je, ta sistem ima nekaj hib - čas za oddajo ponudb je bil prekratek, seznama konj za odtujitev izpred treh let ni osvežila nova ekipa, minister je pozno podpisal začetek prodaje. A je vsemu navkljub prinesel dobre rezultate, novi dom je dobilo 50 odstotkov konj in za prodane so iztržili 30 odstotkov več od izklicne cene. Predvsem pa so sklenili številne partnerske vezi, preko katerih bodo spremljali, ali so naši lipicanci v dobrih rokah, v kar kupce zavezuje tudi kupoprodajna pogodba.


Preberite še


Najbolj brano