68 lipicancev je našlo nov dom

Lani je Kobilarna Lipica po treh letih spet vzpostavila prodajo in oddajo konj. S seznama 142 jih je po sistemu zbiranja ponudb tako zasebnikom kot organizacijam prodala ali oddala 68. Največ - 41 živali - so brezplačno prevzeli rejci, 19 konj (od 53 predvidenih) so prodali, večino v Slovenijo. Bilo je tudi veliko povpraševanja iz tujine, a je bila zaradi covida prodaja tja pičla.

Zlatko Polajžer se nadeja, da bo država letos pohitela s postopki in 
bodo  tako lahko že na pomlad šli v prodajo in oddajo lipicancev. Foto: Lea Kalc Furlanič
Zlatko Polajžer se nadeja, da bo država letos pohitela s postopki in bodo tako lahko že na pomlad šli v prodajo in oddajo lipicancev. Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > Gratiosa XVIII, Maestoso Wera XXI, Gaetana XLIII, Maestoso Batosta XII, Strana XVII in še drugi so lipicanci, ki so v skladu z lanskim letnim načrtom razpolaganja z lipicanci zapustili Kobilarno Lipica in šli k novim lastnikom, tako posamičnim kupcem kot organizacijam.

Največ so jih za stalno prevzeli rejci

S seznama 142 lipicancev, predvidenih za odtujitev ali prodajo, je nove lastnike dobilo 68 konj. Največ, 41 od 45, so jih neodplačno prevzeli rejci, pri katerih so konji že bili v pogodbeni reji; 19 od 53 predvidenih so prodali, a le štiri v tujino; od skupaj 32 ostarelih in bolnih ali poškodovanih konj so jih oddali osem. Sicer so v Kobilarno v terminu oddajanja ponudb (dva tedna konec oktobra lani) prejeli 177 ponudb za 91 konj. Seznam za odtujitev in prodajo konj je sestavila komisija, katere del je bil nekdanji strokovni vodja Klemen Turk, in ga niso dosti spreminjali.

Letos si obetajo prodajo spomladi

Kobilarna Lipica bo februarja oddala Letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji 2021 na ministrstvo za gospodarstvo, to pa v potrditev vladi. Če bodo vsi postopki potekali brez zapletov, bi lahko prve konje dali v prodajo na začetku marca 2021, torej spomladi, ko je najugodnejši čas za prodajo konj, pravijo v Lipici.

Pred odtujitvijo in prodajo je bilo v lipiški čredi vse skupaj 427 konj, od tega 50 pri rejcih. Kar je presegalo potrebe Kobilarne. Oddaja in prodaja sta potekali preko spletnega kataloga lipicanec.si, obvestilo o prodaji so razširili tudi po drugih kanalih. V Kobilarni vodijo temeljito evidenco vseh komuniciranj (teh je bilo 780) z interesenti. Iz tega je nastala baza 439 potencialnih kupcev, od tega več kot polovica iz tujine - poleg Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske, ... celo iz ZDA. Zabeležili so, da si je portal ogledalo 41.369 obiskovalcev.

S takim sistemom so, tako zagotavljajo v Kobilarni, vzpostavili transparentno prodajo konj. Vse konje za odtujitev so pokazali septembra, ko še ni bilo ukrepov za preprečevanje covida-19, kasneje pa tudi posamično, po določenem urniku.

142 lipicancev je bilo lani namenjenih prodaji in oddaji.

68 so jih prodali in oddali.

“Kupiti želim lipiško princesko”

Prodajo vodi Zlatko Polajžer. Ki pojasni, da so po prejetih ponudbah izbrali za vsakega konja po tri najvišje in najboljše ter jih povabili k višanju izklicne cene. Te so se vrtele med 1000 in 5000 evri, za 19 konj so dobili 53.200 evrov, kar je 30 odstotkov več od izklicne cene. Kupnina gre v državni proračun, saj so lipicanci last države.

“'Kupiti želim princesko. katero mi priporočate?' nas je pobarala gospa iz Nemčije v času, ko je bilo odprto zbiranje ponudb. Naši zaposleni, ki strokovno spremljajo konje - vodja konjarjev Matjaž Tomšič in strokovni sodelavec v konjereji Peter Slavič - so tako njej kot ostalim zainteresiranim pomagali z nasveti in spodbudami. Iz tega se je ustvaril partnerski odnos,” pojasnjuje Polajžer. “Mislim, da smo za naše lipicance našli ustrezne kupce. Ti se še vedno lahko kadarkoli glede rabe in oskrbe konja obrnejo na nas. Za strokovna vprašanja jim je na voljo tudi pomočnik direktorja Janez Rus,” dodaja.

Konje za odtujitev in prodajo so razvrstili v štiri skupine: 45 jih je bilo iz pogodbene reje, 32 je bilo ostarelih, ki niso primerni za delo ali treninge, ter 12 bolnih in poškodovanih. 53 lipicancev pa so prodajali.

Letos bo na voljo približno 60 konj

Direktor Kobilarne Lipica Matej Oset je, navkljub kratkemu obdobju prodajanja, saj so imeli zgolj poltretji mesec časa, zadovoljen: “Izvajanje Letnega načrta razpolaganje z lipicanskimi konji 2020 je bil eden izmed uspešnejših projektov Kobilarne v minulem letu. Dosegli smo vse cilje, ki smo si jih zastavili: da lipicanci iz Lipice pridejo v dobre roke novih lastnikov, da se prodaja vrši maksimalno transparentno in da se doseže maksimalna vrednost za lastnika, državo. V letu 2020 smo postavili temelj za uspešno in transparentno prodajo konj, ki ga bomo v letu 2021 nadgradili s še ambicioznejšimi cilji. Prepričan sem, da bomo z ekipo, ki je vodila ta projekt, še uspešnejši.”

Polajžer napove, da bo letos na voljo za prodajo in oddajo približno 60 lipicancev, nekaj bo tudi tistih, ki jih lani niso uspeli odtujiti, Nekaj s trenutnega seznama pa so jih zaradi novih potreb ekip v Lipici vrnili nazaj v uporabo, predvsem za turistično jahanje, konjske vprege, pa tudi nastope. Uvajajo še nekaj novosti, med drugim, da bi prodajali plemenske kobile, primerne za rejo, in že visoko izšolane žrebce.


Komentar novinarja

Lea Kalc Furlanič

Cenjeni lipicanci v prave roke

V Kobilarni Lipica imajo trenutno 430 lipicancev, od tega jih je sto izven matičnega posestva, tako žrebičkov in ostarelih konj kot tistih, ki so v oskrbi pri rejcih. Za nadaljevanje vrste v skladu z zakonodajo rabijo najmanj 24 plemenskih žrebcev (sedaj jih imajo 30) in 80 plemenskih kobil, v čredi je letno še približno 30 žrebet, starih od nič do štiri leta. Poleg tega v Kobilarni potrebujejo še 30 vprežnih in 120 konj v treningu, pri čemer se vloge tudi pokrivajo, nekatere ...

Preberi več

Najbolj brano